O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dinkić otkriva mere Vlade
10. Jun 2013. godine
Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da se paket mera koji je usaglasio sa koalicionim partnerima sastoji iz tri dela, pišu Novosti.
Ta tri dela su - smanjenja rashoda u budžetu za 40 milijardi dinara, strukturnih reformi narednih godinu dana u javnim preduzećima i popravljanju poslovne klime kroz izmene Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

''Neće biti smanjenja plata i penzija, ali će njihov rast biti ograničen'', naglasio je Dinkić za današnje "Novosti" iznoseći nove mere Vlade Srbije koje je, kako je rekao, gotovo u potpunosti usaglasio sa koalicionim partnerima - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. 

Ekonomske mere koje će doneti vlada Srbije su bolne, ali neophodne, ako ne budu primenjene, finansijski rezovi prema gradjanima sledeće godine bili bi mnogo teži, ocenio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, istakavši da smanjenja plata i penzija neće biti. 

"Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da predjemo na najjače injekcije", rekao je Dinkić. 

Prema njegovim rečima, paket mera sastaji se iz tri dela - smanjenja rashoda u budžetu za 40 milijardi dinara, posle čega neće biti smanjivanja niti zamrzavanja plata i penzija. 

Drugo, biće obnovljene strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima, a kao treće, poslovna klima će biti popravljena kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji, rekao je Dinkić i dodao da sve ove mere treba sprovesti istovremeno, da bi imale efekta. 

Dinkić je rekao i da neće uvoditi nove poreze, što znači da će prethodna strana budžeta ostati ista. 

"Moraće da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru i sva ministarstva će biti obuhvaćena. Plan je da deficit budžeta bude maksimalno 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Kada ne bismo povukli poteze, rupa u budžetu bi bila oko dve milijarde evra, a biće oko milijardu i po", tvrdi Dinkić. 

Dinkić kaže i da neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, ali da će njihov rast biti ograničen u skladu sa mogućnostima budžeta. 

"Minimalna povišica biće obezbedjena u narednih godinu i po dana i biće uskladjena s realnim mogućnostima privrede. Dodatne povišice plata i penzija stvprile bi dodatni budžetski deficit koji bismo morali da nadoknadimo skupim zaduživanjem", rekao je Dinkić za "Novosti". 

Dinkić ocenjuje da bi na taj način Srbija ušla u "rizik grčkog scenarija" i "spiralu kamata i dugova" koja bi mogla da ugrozi budućnost čitavog društva. 

On je dodao i da vlada neće dozvoliti takav scenario, koji bi zahtevao radikalno smanjivanje plata i penzija, što bi ekonomiju uvelo u višegodišnju recesiju i dodatni rast nezaposlenosti. 

Jedino pitanje koje je ostalo neusaglašeno, kaže Dinkić, je da li će biti redovnih oktobarskih povišica za plate i penzije, ali najavljuje da će i ono biti rešeno do kraja nedelje. 

Na pitanje da li će biti otpuštanja u državnom aparatu, Dinkić je rekao da bi "državni aparat na svim nivoima komotno mogao da se smanji za trećinu zaposlenih , a pritom bude efikasniji" i najavio utvrdjivanje mera za smanjenje državne birokratije do kraja godine. 

Dinkić je kazao i da "moraju da se smanje subvencije za gubitaše" i da im se zabrane nove garancije za kredite. Ministar tvrdi i da će nove mere dati efekat u drugoj polovini godine, kao i da je Srbija "daleko od pomisli na bankrot". 

Dinkić, takodje, podržava ideju o prodaji "Telekoma", jer "postepeno gubi tržište i nije u stanju da investicijama prati 'Telenor' i 'Vip'.

Izvor: B92/Tanjug, Novosti
Foto izvor: B92/Tanjug, arhiva
Arhiva vesti