O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dobri odnosi i sa SAD-om i EU - tako mandatar Aleksandar Vučić reaguje na pisanje tabloida koji ambasadore SAD-a i EU, Kajla Skata i Majkla Davenporta, optužuje da organizuju i plaćaju ekstremiste da, kako se navodi, "prave haos u Srbiji". Oglasili su se i Brisel i američki ambasador u Beogradu odbacujući optužbe.

Zapad je pre nešto više od dva meseca "srušio Vučića", a sada pokušava da ga "ubije" - poruke su sa naslovnih strana tabloida. Demanti je prvo stigao iz Brisela:

"Te optužbe su potpuno bez osnova i uvereni smo da su vlasti u Srbiji veoma svesne toga. Evropska Unija je čvrsto i bezrezervno posvećena evropskoj perspektivi Srbije i najveći je davalac finansijske pomoći Srbiji, a pre svega Vladi, na potpuno transparentan način", navodi se u saopštenju portparola Evropske komisije Maje Kocijančić.

Ubrzo je i iz ambasade SAD-a u Beogradu stiglo reagovanje: "Američki interesi se najbolje ostvaruju kroz stabilnost Srbije i njen dalji napredak na putu koji je izabrala. Neosnovani su svi navodi koji su tome suprotni i otkrivaju namere da se podriju pozitivni odnosi koji postoje između SAD i Srbije“, kaže se u izjavi Kajla Skata, američkog ambasadora u Srbiji.

Te odnose kao pozitivne opisuje i čovek kojem ambasadori navodno "rade o glavi". Raduje ga, kaže, svaki devizni priliv iz inostrastva jer "plaćenici" potom odu u, citiramo, Ušće ili Delta siti i novac potroše na "trange frange".

"Ja nemam nikakav nesporazum i ne pada mi na pamet da se mešam u pisanje novina jer da to nekome uradim, vi biste mi rekli da vršim cenzuru. A da li sam ja srećan što daju pare onima koji će da izmišljaju priče oko zapadne Tamnave ili nešto drugo - nisam srećan ali sam to preboleo“, kaže Aleksandar Vučić.

Da li je zaista preboleo, pita spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić, dodajući da situacija može postati veoma ozbiljna:

"Znamo da Aleksandar Vučić direktno podržava Informer, i da mu je Vučićević jedan od omiljenih novinara, a to onda ima potpuno drugačiju dimenziju. Plašim se da tako otvoreni napadi na ambasadore SAD-a i EU označavaju jedan početak otvorene konfrontacije sa EU i inače zapadom“, kaže Jakšić.

Jakšić veruje da su dovedene u pitanje iskrene namere Vlade da nastavi put ka EU. Mandataru za sastavljanje nove vlade savetuje da se hitno ogradi od pisanja tabloida, iako ne veruje da je tako nešto spreman da uradi.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti