O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šef Misije Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić uputio je evropskim zvaničnicima protestna pisma povodom izložbe o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, koja je otvorena u Evropskom parlamentu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Pisma u znak protesta povodom izložbe o Stepincu, Lopandić je uputio predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku i predsedniku grupacije Evropske narodne partije Manfredu Veberu.

Šef Misije Srbije pri EU o svemu će obavesti i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera i "izvestioce iz senke i druge poslanike EP", navodi se u saopštenju. 

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ukazalo je na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veličaju lik i delo kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda". 

Naglašava se i da Stepinca "srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. u Zagrebu na 16 godina zatvora i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba. 

Kako je saopšteno, u pismima evropskim zvaničnicima ukazano je i da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Srbije s njim vodili, "kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC-a koja treba da ispita čitav slučaj". 

Navodi se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju materijala koji treba da bude stavljen na uvid toj Komisiji, "kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir". 

Ističe se da je ovo pitanje važno "ne samo za odnose sa Vatikanom, već pre svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja izmedju dve zemlje, kao i u regionu". 

Izložbu "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" organizovala je poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za medjukulturni i religijski dijalog.

Dačić: Izložba produbljuje podele
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da izložba i konferencija o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu predstavljaju pokušaj skidanja odgovornosti sa hrvatskog kardinala i rehabilitacije ustaškog pokreta. 

Dačić je ocenio da izložba i konferencija "Hrvatski svetac kardinal Stepinac", nisu "korak ka pomirenju niti ka istini, već samo produbljuju podele", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. 

"Neshvatljivo je da se u centru EU otvaraju izložbe nekome koje učestvovao u pogromu hiljada Srba, Jevreja i drugog nehrvatskog stanovništva i koji je u svojoj zemlji osudjen na 16 godina zatvora i oduzimanje svih gradjanskih prava u trajanju od tri godine", naveo je Dačić. 

Prema njegovim rečima, svedoci smo da je svet danas suočen "sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni" 

"Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na medjunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica", rekao je Dačić.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti