O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Predsednik Kine Si Đinping stigao je danas oko 13.40 na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u trodnevnu posetu Srbiji, što je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je "tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije kao i njihovih naroda izdržalo istorijska iskušenja" i izrazio uverenje da će njegovom posetom "biti otvorena nova stranica istorije u razvoju odnosa dve zemlje".

"Tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije, kao i njihovih naroda, izdržalo je istorijska iskušenja turbulentnih promena međunarodnih, kao i domaćih situacija, i beleži novi sjaj iz stare tradicije", rekao je Si Đinping po dolasku na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Predsednik Kine rekao je da su naročito od 2009. kad je uspostavljeno strateško partnerstvo Kine i Srbije, bilateralni odnosi "kročili u brzu traku razvoja".

Međusobno političko poverenje dve zemlje se učvršćuje, saradnja u oblastima energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleži nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a građani Srbije i Kine sve intenzivnije putuju u Kinu i Srbiju, rekao je Si Đinping, prenosi se u saopštenju.

Kineski predsednik ocenio je da Peking i Beograd "održavaju komunikaciju i koordinaciju u vezi važnih međunarodnih i regionalnih pitanja, dobro sarađuju u okviru izgradnje projekata Jedan pojas - jedan put i saradnje Kine i centralne i istočne Evrope".

Si je naglasio da je "kineska strana spremna da zajedno sa srpskom stranom, koristeći taj dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time stvori novu situaciju uzajamno korisne saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja".

"Očekujem da razmenim mišljenje sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i sa njima zajedno isplaniram budući razvoj naših međusobnih odnosa. Uveren sam da će moja poseta biti uspešna i otvoriti novu stranicu istorije u razvoju odnosa između Kine i Srbije", rekao je predsednik Kine po dolasku u Beograd gde ga je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je na dočeku rekao da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već decenijama i da je, kada je Kini bilo teško, među retkima koji je nisu napuštali bila Srbija.

"Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti", rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija ne traži nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da sopstvenim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz celog sveta i njihovih investicija, omogući bolji život svojim građanima i izgradnju moderne i uređene države, kao što je to i Kina.

Nikolić je predsedniku Siju i njegovoj supruzi, kao i celoj državno-privrednoj delegaciji Kine poželeo prijatan boravak u Srbiji i "posebno naveo da danas počinje nova etapa prijateljskih odnosa između Srbije i Kine".

Delegaciju predsednika Kine čini 200 ljudi.

Predsednika Kine na aerodromu su sačekali, pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa suprugom, i mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Za Si Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, a uz crveni tepih su se nalazili dečaci i devojčice u srpskim nošnjama, sa srpskim i kineskim zastavama.

Položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar
Si Đinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina. On je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem danas položio kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

U skladu sa kineskim običajima, Si Đinping i Nikolić su kao kamen temeljac položili mermernu ploču sa imenom budućeg kulturnog centra. Ceremoniji su prisustvovali i ministri kulture dve zemlje Ivan Tasovac i Luo Šugang.

Potom su otkrivene table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine i preuzet spomenik kineskom filozofu koji će biti postavljen ispred budućeg Kineskog kuturnog centra.

Dvojica predsednika prethodno su položili cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Na ovaj način srpska prestonica slavi prijateljstvo, poručio je gradonačelnik Siniša Mali: „Poruka budućeg KKC i nije drugo do iskrena želja da budemo bliži, da bolje upoznamo jedni druge i da iz dana u dan izdužemo naše prijateljstvo. To je zajednički imanitelj naših naroda da tamo gde su drugi bacali bombe i ostavljali nevine žrtve mi gradimo“, kazao je Mali.

Predsednik Kine Si Đinping obišao je s predsednikom Srbije park Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu.

Gosti iz Kine i predsednik Nikolić tokom šetnje Kalemegdanom posetili su vidikovac i obišli Spomenik pobedniku a koordinator za turizam "Beogradska tvrđava" Relja Seratlić ukratko je predstavio burnu srpsku istoriju.

Obilazak Kalemegdana bio je predviđen kao neformalni deo posete kineske delegacije i trajao je oko pola sata, nakon čega će supruge kineskog i srpskog predsednika, Peng Lijuan i Dragica Nikolić, obići jednu zemunsku školu za osobe sa posebnim potrebama, prenela je Radiotelevizija Srbije.

Drugog dana posete, u subotu 18. juna, održaće se sastanak predsednika Srbije i Kine, kao i sastanak dve državne delegacije, posle čega će biti potpisano više međudržavnih sporazuma, među kojima je i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrednosti 300 miliona dolara.

Dvojica predsednika će u nedelju 19. juna posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik naveo je uoči posete da se raduje dolasku u Srbiju i da očekuje da sa državnim vrhom razgovara o budućoj saradnji.

"Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo", poručio je Si u autorskom tekstu za Politiku.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti