O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
To je za Večernje novosti rekao Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

“Za Srbiju su na prvom mestu EU i njene članice, kad je reč o trgovini, investicijama i političkoj saradnji. Pored toga, Srbija neguje odnose i sa drugim zemljama i niko ne očekuje da ih prekine. I Nemačka nastoji da ima solidne odnose i sarađujemo sa Rusijom i Kinom. Međutim, želite da pristupite EU - što znači da morate da se izjasnite u skladu sa spoljnopolitičkim stavovima Unije. Tu ne može da postoji neka "neutralna pozicija" države koja želi članstvo“, kaže Rot. 

Na pitanje da li ima novih uslova za Srbiju za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24, odgovorio je odrično. 

“Članice EU trenutno uslaglašavaju zajedničku pregovaračku poziciju. Nemačka se zalaže za to da se ta poglavlja otvore što pre. Konkretno, očekujemo da se obezbedi nezavisnost pravosuđa, poštovanje slobode medija i odlučna borba protiv korupcije. Tu još ima dosta toga da se uradi“, dodaje Rot. 

Ističe da je neophodno da se nadoknadi zaostajanje u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

“Potreban je vidljiv napredak - na obe strane. Pregovarački okvir definiše paralelnost pristupnih pregovora i dijaloga normalizacije. Brzinu približavanja Srbije EU određuje brzina ispunjavanja obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa. Otvaranje daljih poglavlja, pored 23 i 24, razmotrićemo, dakle, i u svetlu napretka na tom polju. I to je sve odavno dogovoreno i nije nikakav novi uslov“, kaže Rot. 

Nemački zvaničnik kaže da o međunarodnom priznavanju samoproglašene države Kosovo i članstva u UN nema ni reči. 

“Pre pristupanja Srbije EU neohodno je normalizovati odnose Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma. Sve zemlje Zapadnog Balkana, i Kosovo, imaju konkretnu perspektivu pristupanja, ali mi ne želimo da "uvozimo" bilateralne konflikte u EU“, navodi Rot. 

Na pitanje da li su tačne tvrdnje da EU, uključujući uključujući Nemačku i SAD žele da destabilizuju Srbiju i sruše Vučića, kaže da su takve tvrdnje apsurdne. 

“Uveren sam da ljudi u Srbiji neće u to da veruju. Nemačka, EU i SAD žele stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Srbiju. Podržavamo Srbiju na putu u EU, samo u ovoj godini sa oko 170 miliona evra, što nas čini najvećim bilateralnim donatorom. Samo iz pretpristupnih fondova, za period od 2014 do 2020. odobreno vam je oko 1,5 milijardi evra“, zaključio je Rot.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti