O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bregzit samo jedan dan, odolevamo već 6 meseci
27. Jun 2016. godine
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da intervencija na međubankarskom tržištu od 40 miliona evra u petak nije neuobičajena.
Govoreći o kretanju kursa nacionalne valute posle odluke građana Velike Britanije da napuste Evropsku uniju, Tabakovićeva je za RTS kazala da NBS u petak nije reagovala neuobičajeno i dodala da je intervencija u januaru kada je krenuo talas povlačenja investitora sa srpskog tržišta bila i duplo veća.

„Nismo reagovali ništa više nego u januaru recimo, taj dan (petak, 24. jun) je bio uobičajen, priznanje za brzinu reakcije dobili smo od svih onih koji ne znaju da se mi suočavamo sa takvom situacijom već šest meseci“, kazala je Tabakovićeva.

Navela je i da je mandatar Aleksandar Vučić u petak odmah sve objasnio na konferenciji za novinare posle sednice vlade i da nema mnogo toga da doda.

Ističući da je politička stabilnost ključna za finansijsku, Tabakovićeva je navela da Britanija ima premijera u ostavci, da pljušte ostavke, jedna od najotvorenijih privreda sveta zatvorila je vrata EU, a prisutna je opšta nesigurnost. „Ako imate političku stabilnost imaćete i finansijsku stabilnost i onda ide i poboljšan rejting, njihovi izgledi za zaduživanje su pogoršani, a nama rejting raste“, navela je guvernerka.

Na pitanje kako će srpska Centralna banka odgovoriti ako bude novih nestabilnosti zbog „bregzita“, Tabakovićeva je odgovorila: Isto kao što je radila četiri godine unazad, postavljajući stabilne osnove za funkcionisanje i zajedno sa Vladom Srbije.

„Sve vreme smo neuravnoteženosti uravnotežavali, oprezno intervenisali na tržištu, uvećali neto devizne rezerve“, kazala je ona.

Na konstataciju da je od početka godine do sada NBS prodala već 860 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi smanjila prevelike oscilacije kursa, Tabakovićeva je kazala da taj novac nije potrošen već da je uložen u stabilnost.

Tabakovićeva je kazala da smo u ovoj godini imali veliko povlačenje investicija, koje je bilo u skladu sa očekivanjima Feda da će poveaćati kamate i da će više zaradite na drugim tržištima, navodeći da je reč o povlačenju većem od milijarde evra.

„1,7 milijardi evra amortizovali smo sa sa 760 miliona. Krajem januara imali smo dan u kojem smo intervenisali prodajom 80 miliona evra. Nadam se da ćemo do kraja godine kupovati devize, kao što je to bio slučaj prošle godine", kazala je guvernerka NBS.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti