O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija i Hrvatska od januara igraju ping pong
28. Jun 2016. godine
Šefica pregovarčkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kaže da se posle odluke građana Britanije da istupe iz Unije može očekivati usporavanje procesa proširenja.
Međutim, ona veruje da zapadni Balkan može biti deo odgovora na Bregzit.

"Upravo region i približavanje regiona zapadnog Balkana može da zapravo posluži da pokaže EU i njenim članicama šta je razlog ujedinjavanja Evrope. To je mir, stabilnost, to je solidarnost, to su evropske vrednosti i to je vladavina prava", rekla je ona za N1.

Politika proširenja će, takođe, prema njenim rečima, trpeti i zbog činjenica da EU mora da se konsoliduje posle Bregzita što, kako kaže, ne mora biti negativno, ali se može odraziti na brzinu procesa prijema novih članica.

Šefica srpskog pregovaračkog tima kaže da je zbog toga EU potrebna Srbiji i da se to prethodnih dana moglo čuti i od premijera Aleksandra Vučića, kao i drugih lidera u regionu.

“Ako se ne varam 3. i 4. jula se u Parizu održava sastanak kada će prvi put posle svega ovoga biti upravo razgovor o regionu zapadnog Balkana u kontekstu evropske integracije, gde sam sigurna da će takva poruka biti još jednom potvrđena. Da, ja mislim da je region, i Srbija unutar regiona, apsolutno deo odgovora, kao što smo bili deo odgovora za migrantsku krizu”, ocenila je ona.

Komentarišući to što zemlje članice EU ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna, Miščević objašnjava da predstavnici Hrvatske tvrde da je odluka o otvaranju poglavlja politička, a budući da je vlada u toj zemlji trenutno u tehničkom mandatu, Zagreb je stanovišta da ne mogu dati “zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja.

Ona dodaje da sa Srbija sa Hrvatskom još od januara igra “neku vrstu ping ponga” u vezi sa otvaranjem poglavlja i da je deklaracija koju su potpisali premijer Srbije i predsednica Hrvatske donela veliku promenu, a da je sada opet pitanje može li tehnička vlada u Zagrebu da sprovede dogovoreno.

Miščević je dodala da je Hrvatska u međuvremenu pokrenula i pitanje nadoknade žrtvama rata, o čemu nikada ranije nije razgovarano, ali da je to izazvalo još veće negodovanje članica EU i da je Evropska komisija objasnila da tako nečeg nema u pravu EU.

Britanija, s druge strane, prema njenim rečima, nije imala nikakav odgovor za svoju današnju odluku.

Ona smatra da još uvek postoje šanse da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna.

Šefica sprskog pregovaračkog tima smatra i da u Srbiji posle Bregzita, neće doći do zaokreta koji bi vodio prema Rusiji.

Ona ističe značaj reforme, vrednosti i vladavina prava koje EU nudi, dok Rusija takav model niti nudi, niti je njen model razvoja društva blizak Srbiji.

Prema njenim rečima, može se povući paralela između postupka izlaska iz EU i poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom “jer kad nešto ne može da se definiše na početku, onda se ostavlja mogućnost pregovora”.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti