O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Proustaše "predaju" o Hrvatskoj u srpskom mestu u Lici
12. Jul 2016. godine
Pripadnici marginalne ekstremno desne pravaške stranke postavili su šator pored spomenika antifašističkom ustanku u Srbu, mestu u Lici.
Tamo do kraja meseca planiraju držati predavanja o ratu u Hrvatskoj. Antifašisti žele tamo da obeleže 27.jul, koji se pod Jugoslavijom slavio kao dan ustanka, i obratiti će se državnom vrhu sa zahtevom da im se to omogući, naveo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Antifašisti će pismeno zatražiti od državnih vlasti da im se omogući da 27. jula kod spomenika nedaleko od Srba, gde je sada desetak pripadnika marginalne ekstremno desne pravaške stranke postavilo šator, održe manifestaciju kao i svake godine do sada.

Pod Jugoslavijom taj datum slavio se kao zvanični Dan ustanka naroda Hrvatske, na spomen na masovni ustanak većinom srpskog stanovništva tog kraja 1941, a neformalno se obeležava i danas.

„To se čini namerno. Ovo je pokušaj da se spreči obeležavanje tog datuma, jer se ovde dogodio opšti oružani ustanak u vreme kada je Evropa bila u mraku nacifašističke okupacije“, kaže predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

U petak su pored spomenika ustanku pripadnici marginalne, ali radikalne desne Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) postavili šator, i prijavilo policiji da će tamo do kraja jula držati predavanja o stradanjima Hrvata u Domovinskom ratu. Ne misle se maknuti, najavljuje njihov lider Dražen Keleminec.

„Svako ima pravo na svoje okupljanje. Mi smo tu prijavljeni do 1. avgusta. Oni mogu svoj skup održati 2. avgusta, ili bilo koji drugi dan“, kaže Keleminec.

Lider srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac tvrdi da su ova grupa ekstremnih pravaša čiji je skup policija odobrila - sledbenici poražene ustaške ideologije, širitelji govora mržnje i negiratelji tekovina antifašističke borbe.

„Naša policija odlučila je da takve ljude, takvu politiku, takvu grupaciju stavi pod svoju zaštitu“.

Portparol županijske policijske uprave Elis Žodan kaže da je policija postupala unutar svojih ovlašćenja.

„Policija prema Zakonu o javnom okupljanju ne odobrava javna okupljanja, nego ih eventualno može zabraniti ako postoje zakonske osnove prema zakonu o javnom okupljanju. Ovde nije bilo zakonskih prepreka i nije bilo razloga da se to javno okupljanje zabrani u obliku u kojem je bilo prijavljeno“.

Predsednik Lige antifašista Zoran Pusić veruje da će antifašisti održati skup 27. jula, a da će država skloniti ove - kako je kazao - političke egzibicioniste.

„Karakteristično je za takve tipove koji predstavljaju političku ''ludu ivicu'' da im je izazivanja skandala i privlačenje pažnje javnosti uglavnom - glavni cilj“.

Autohtona HSP među najmanjima je od nekoliko pravaških sekti - to je registrovana vanparlamentarna stranka, svoje proglase potpisuju ustaškim pozdravom „Za dom spremni!“, a u februaru ove godine postrojili su i svoju stranačku vojsku od dvadesetak ljudi u središtu Zagreba. Ne treba ih mešati sa HSP Ante Starčević koja je parlamentarna stranka, ili sa vanparlamentarnom Čistom HSP poznatom po neuspeloj organizaciji anti-gej prajda.

Dan antifašističke borbe slavi se u Hrvatskoj 22. juna kao državni praznik i neradni dan, na godišnjicu formiranja Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941.

Taj datum je prećutkivan do raspada Jugoslavije, jer je Politbiro CK KPJ tek 4. jula 1941 doneo odluku o dizanju ustanka, pa su republički ustanci mogli biti tek nakon odluke Politbiroa, a nikako pre nje. Zato se pod Jugoslavijom slavio 27. jul kao Dan ustanka naroda Hrvatske, a poslednjih godina obeležava se neformalno. naveo je RSE.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti