O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kako su Srbi zaradili milione EUR na Pokemonima
28. Jul 2016. godine
Kada je, pre nekoliko godina, svetom odjeknula vest da lik iz Amerike prodaje jednoroga, svi su bili u čudu - danas ovo nije nikakva novost.
Jer, već danima su stranice oglasa pune čudnih stvorenja zvanih Pokemoni, koji se prodaju i po ceni od više stotina dolara. Pogađate, Srbima nije dugo trebalo da prihvate ovaj trend.

Igrica koja je zaludela svet za manje od 20 dana izrodila je biznis ideju koja je prvo zaživela u Americi, a onda se proširila i u drugim delovima sveta. Popularna stranica za prodaju Ibej puna je oglasa za prodaju naloga za "Pokemon Go" igricu i to sa već uhvaćenim Pokemonima na naprednim nivoima. Drugim rečima, ako nekoga mrzi da ide ulicom i juri ova virtuelna stvorenja, sada može da kupi čitav nalog na kojem je neko radio dve nedelje.

Budući da je igrica potpuno besplatna, ova ideja je brzo zaživela i u Srbiji, pa već imamo čitave cenovnike.

Cene značajno variraju u zavisnosti od toga na kom je nivou nalog i koliko su uznapredovali pokemoni. Tako za nalog koji je došao do 20. nivoa morate da izdvojite od 1.800 dinara do pedesetak evra.

Postupak je jednostavan i podrazumeva da kupac nakon što uplati novac dobije korisničko ime i šifru kupljenog naloga - nakon čega može da pristupa igri sa tog naloga i da nastavi na nivou za koji je platio. Nakon što smo kontaktirali jednog od brojnih prodavaca, koj je na 17. nivou, rečeno nam je da su nalozi rasprodati

Dosta se ljudi javlja, ali ostavi kontakt pa ću ti se javiti kad ponovo dođemo do tog nivoa. Cena je 20 evra - rekao je dečko koji je objavio oglas na Fejsbuku. Drugi je ponudio nalog na 28. nivou za 2.000 dinara.

Sudeći po broju oglasa, Pokemoni idu kao alva, ali je razlika u ceni u odnosu na Ameriku ogromna. Primera radi, jedan Englez iz Mančestera je pre tri dana prodao svoj profil na 21. nivou za impresivnih 1.500 evra na Ibeju, dok se u Hrvatskoj za taj nivo plaća oko 90 evra, sudeći po oglasima.

Nintendo je upozorio sve svoje korisnike da je korišćenje njihovih naloga u komercijalne svrhe zabranjeno, pa sada svakome ko proda ili kupi naklog preti dugoročni ban.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti