O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Više sati" predstavljanja ekspozea, rasprava, pa glasanje
09. Avgust 2016. godine
Skupština Srbije počeće posebnu sednicu o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja.
Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti.

U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

Navodeći da za sada neće menjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uveren je "to naša obaveza zbog građana".

Vučić kaže da je planirao da stojeći, u znak poštovanja prema parlamentu i građanima, predstavi program vlade, pri čemu će deo čitati, a deo "govoriti iz glave".

Na pitanje šta će učiniti ako opozicija bude napustila sednicu, kaže da, ako neko hoće da napušta neka to čini, jer on ne može niti hoće bilo koga da zadržava.

“Neka oni rade svoj posao, neka se šetaju gde hoće, pred novinare, u restoranu", naveo je on, ali i najavio da će biti spreman da odgovori na svako pitanje i primedbu, da se neće uplašiti psovki, uvreda, kleveta, izmišljotina, i da neće istrčavati napolje ili da beži od bilo koga.

“Siguran sam da su mnogo boljeg fizičkog zdravlja od mene, ali malo ko će moći da stoji i radi više", poručio je Vučić.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti