O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Džozef Bajden, drugi put u Beogradu
16. Avgust 2016. godine
Beograd -- Potpredsednik SAD Džo Bajden doputovaće danas u Beograd, razgovaraće sa srpskim državnim vrhom, a potom ide za Prištinu.
Dolazak potpredsednika SAD u Beograd očekuje se u toku dana, a na aerodromu "Nikola Tesla" će ga dočekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Svečani doček predviđen je popodne u Palati Srbija gde će ga dočekati premijer Aleksandar Vučić. Kada će tačno sleteti kao i kuda će se kretati nije poznato iz bezbednosnih razloga.

Posle razgovora dveju delegacija, te tet-a-tet sastanka Vučića i Bajdena, iza zatvorenih vrata, premijer i potpredsednik SAD će se obratiti novinarima.

Bajden će razgovarati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Ipak, Tanjug piše da će Bajden sa državnim zvaničnicima Srbije razgovarati u “standardnim” temamam kada je reč o odnosu Srbije i SAD - paljenje američke ambasade, slučaj Bitići, odnosi sa Rusijom, migrantska kriza, teroristički napadi...

Bajden, u odlazećoj američkoj administraciji zadužen za Balkan, u posetu Beogradu stiže neposredno po formiranju nove vlade. Šta će biti teme njegovih razgovora nisu još saopštile ni američka, ni srpska strana.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajden dolazi sa suprugom, ali i delegacijom u kojoj je preko 400 ljudi.

Bajden je prvi put posetio Beograd 2009. godine, a danas će se drugi put sastati sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine kada su se sastali u Vašingtonu.

Zbog Bajdenove posete u nekim delovima Beograda saobraćaj i kretanje pešaka biće potpuno obustavljeni. Koje će tačno ulice biti zatvorene i kada takođe nije poznato iz bezbednosnih razloga.

Kao i tokom svake posete nekog zvaničnika može se očekivati da će biti blokade saobraćaja na auto-putu, pojedinim ulicama na Novom Beogradu, kao i na mostovima. Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da preduzima sve neophodne bezbednosne mere kada je reč o posetama Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena koji je u ponedeljak uveče stigao u Beograd i moli građane za razumevanje zbog zatvaranja pojedinih saobraćajnica.

Povodom njegove posete, Srpska radikalna stranka (SRS) najavila je da će u 17 časova organizovati protest, koji će ujedno biti i vid podrške Donaldu Trampu, republikanskom kandidatu za predsednika SAD.

Inače, Bajden je 1993. godine proveo nedelju dana na Balkanu kada je, kako se navodi, imao burne sastanke sa tadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem. Tokom sukoba na Kosovu zalagao se za NATO bombardovanje i jedan je od glavnih zagovornika nezavisnosti Kosova.

Na Kosovo stiže uveče, a u sredu će se sastati s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Potpredsednik SAD će, prema najavi iz Prištine, na Kosovu boraviti dva dana.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da je poseta Prištini potpredsednika SAD Džozefa Bajdena "prijateljska" i "novi momenat i prekretnica za Kosovo". Takođe, Tači je Bajdena tada nazvao "snažnim glasom za slobodu i nezavisnost Kosova u Vašingtonu" i rekao da je "kosovski narod ponosan na prijatelja".

Bajden i njegova supruga Džil će posetiti mesto u blizini baze "Bondstil" gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju ulice u čast njihovog pokojnog sina Boa Bajdena, gde bi trebalo i da se obratiti okupljenima.

Nekadašnji američki diplomata i stručnjak za Balkan Džejms Huper ocenjuje u susret dolasku američkog potpredsednika da je Bajdenova poseta Beogradu potencijalno jako važna, ukoliko sa sobom nosi poruku da SAD žele da razviju bliskiji partnerski odnos sa Beogradom.

"Najvažnije za Srbiju je da će joj to omogućiti da krene napred i izađe iz uglavnom statične i zastarele političke doktrine - nasleđa iz Titove ere pozicioniranja između blokova SAD/Evropa i Rusije, politike "ni Istok, ni Zapad", koji je doveo do izloženosti ruskim hegemonističkim ekonomskom i političkom težnjama, a da za uzvrat nije ostvarila značajan uticaj niti kod Rusije niti sa Zapadom", naveo je Huper u autorskom tekstu koji prenosi Radio Slobodna Evropa.

Što se posete Prištini tiče, očekuje se da će u susretu Bajdena sa tamošnjim liderima biti reči o saradnji Kosova i SAD, ispunjavanju odrednica Briselskog sporazuma i daljoj saradnji sa Srbijom na regulisanju "međudržavnih odnosa", budući da SAD srpsku pokrajinu smatraju posebnom državom i podržavaju put Prištine ka evropskim I međunarodnim institucijama - članstvu u EU I NATO.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti