O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Priština želi da prisluškuje telefone građana Srbije
19. Avgust 2016. godine
Predstavnici kosovskih Albanaca na poslednjoj rundi razgovora u Briselu su neuspešno pokušali da izdejstvuju pristup sistemu "Telekoma Srbija".
To bi im omogućilo da prisluškuju telefone građana širom Srbije, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u intervjuu TV "Most" u Zvečanu rekao da zahtev Albanaca da imaju pristup "Telekomu Srbija" nije prošao i da je u vezi sa tim stav Srbije naišao na razumevanje posrednika u razgovorima.

Oni su tražili pristup sistemu 'Telekoma Srbija', nešto što bi omogućilo da se ugrozi bezbednost, da mogu da prisluškuju naše telefone na legalan način. Ja ne sumnjam da postoje oni koji nelegalno pokušavaju da prisluškuju telefone građana na ovom području, pošto znamo da ovde deluju različite bezbednosne i parabezbednosne strukture. Zzeleli su to da obezbede, ne samo za Kosmet, nego i za centralnu Srbiju”, naglasio je Đurić.

Naravno tako nešto nije bilo moguće ni razmatrati, kazao je direktor Vladine Kancelarije za KiM, podsetivši da su Albanci na poslednjoj rundi razgovora o telekomunikacijama želeli da imovinu “Telekoma Srbija” prepišu na kosovskog telekomunikacionog operatera “i nama rentiraju našu opremu”.

Na taj način, rekao je Đurić, Albanci su želeli da naprave presedan i tako nešto kasnije kopiraju na Trepču, Brezovicu i druga srpska dobra koja žele da prisvoje.

Kazao je da ipak postoji dosta toga oko čega su približeni stavovi Beograda i Prištine o telekomunikacijama, navodeći u tom pravcu da će “Telekom Srbija” biti registrovan za celu teritoriju KiM.

Takođe, kazao je Đurić, tarife će ostati iste i u budućnosti se neće koristiti neki posebni pozivni brojevi za komunikaciju sa drugim delovima Srbije i slično, dakle numeracija ostaje i u budućnosti ista, o čemu su, kako je naveo, rešenja pronašli eksperti.
O imovini, srpskoj kulturnoj baštini, mostu na Ibru...

Đurić je kazao i da pitanje uzurpirane srpske imovine na Kosovu i Metohiji mora da bude tema razgovora u Briselu i da misli da postoji podrška u centrima odlučivanja da se to dogodi.

Pitanje imovine mora da bude tema razgovora u Briselu, rekao je Đurić i istakao da predstavnici zvaničnog Beograda neprekidno insistiraju na toj temi, te da nije bilo sastanka na kojem zvaničnicma EU nisu preneli očekivanja u vezi sa pitanjem srpske imovine na KiM.

“Koliko god Priština želela da izbegne razgovore o imovini, ja sam spreman da se opkladim da će biti naterani da u jednom trenutku sednu za sto i razgovaraju o imovini. Za tim stolom nas čeka ogroman broj predmeta koji se tiču otuđenih stanova - preko 40.000 stanova i velikog broja kuća”, rekao je on.

Đurić je u gostujući u program TV “Most” iz Zvečana rekao da se 25 odsto teritorije Kosova i Metohije katastarski nalazi u privatnom vlasništvu građana srpske nacionalnosti i da tu ne računa društvena preduzeća, firme i imovinu SPC.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da dok god se na čelu Vlade Srbije nalazi Aleksandar Vučić i dok bude vođena sadašnja politika, da je sasvim sigurno da će Kosovo i Metohija ostati visoko na lestvici ulaganja i podrške.

Neće biti smanjenja pomoći, ukidanja institucija i slično, naprotiv, može biti samo napora da u granicama relativno skrominih snaga Srbije, unapredimo situaciju i unapredimo položaj naših ljudi ovde, istakao je Đurić.

Borba za očuvanje srpske kulturne baštine na KiM je podjednako važna koliko i borba za naš fizički opstanak na ovim prostorima. Mi smo sprečvanjem ulaska Kosova u Unesko dobili jednu rundu, međutim, borbu moramo nastaviti”, kazao je on.

Đurić je najavio da će u Parizu u Srpskom kulturnom centru u septembru biti organizovana izložba srpskog kulturtnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na KiM, u svetlu protivljenju otimanja dela teritorije Srbije i sa željom da se donosiocima odluka pokažu neki od najimpresivnijih tragova srpske kuture na KiM.

Đurić je govorio i o početku radova na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da misli da je situacija iz prethodnih godina bila nedovoljno izvesna, nedovoljno dugoročno pouzdana i stabilna.

Podsetio je na jul 2014. kada je preko noći iz, kako je naveo, ko zna kojih razloga, skinuta barikada sa mosta u Kosovskoj Mitrovici, naglasivši “da je to tada urađeno bez naše volje i saglasnoti” i da je nakon toga postavljen “Park mira”.

Sada je ideja, da se ne bi strepelo da će neko preko noći da upadne u Severnu Mitrovicu, ulica Kralja Petra će da se zatvori za saobraćaj i da se pretvori u jednu savremenu pešačku zonu, poput Knez Mihajlove u Beogradu, koja će u donjem delu ulice da bude izdignuta i nivelisana u odnosu na raskrsnicu ispred mosta, tako da će imati više od jednog metra visine i bukvalno će da bude zatvaranje bilo kakvog prilaza iz pravca južne Mitrovice”, rekao je Đurić.

Sa druge strane, sa mosta će moći da se skrene u Bošnjačku mahalu i prema Suvom Dolu, na mostu će se sa severne strane nalaziti, vrlo važno, stalni punkt Kfora, rekao je Đurić.

Kakva je to pobeda Albanaca ako imate statični punkt Kfora, policije i pešačku zonu i niko više neće moći da strepi da će neko preko noći ukloniti barikadu i da će se desiti ne znam ni ja šta”, rekao je on.

Od svih mogućih rešenja za glavni most u Kosovskoj Mitrvici u ovom trenutku, mislim da je ovo rešenje nešto što garantuje najviše očuvanje naših interesa, kazao je Đurić, zaključivši da pitanje mosta, iako u boljim situacijama od današnje, niko nije rešio u proteklih 16 godina.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti