O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dijalog Beograda i Prištine zamrznut, Kosovo 'siva zona
26. Avgust 2016. godine
Dijalog Beograda i Prištine je "duboko zamrznut" i kosovske vlasti su nespremne da primene dogovor o Zajednici srpskih opština.
To je izjavio ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, na sednici posvećenoj Kosovu, rekao da je za prevazilaženje tog zastoja u dijalogu potrebno jače prisustvo svetske organziacije u pokrajini.

Prema njegovim rečima, pitanje demakacije granice sa Crnom Gorom iznelo na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje "velike Albanije".

Čurkin je takođe rekao da se razvlači početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, "traže se izgovori", da bi se "identifkovali i neutrališu svedoci".

"Skrećemo pažnju da je Kosovo 'siva zona' u Evropi ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste", rekao je Čurkin, podsećajući da se na Kosovu regrutuju i odatle šalju borci za ISIL.

Čurkin je takođe podsetio da su oko crkve Hrista Spasa u Prištini, "koja je mogla biti simbol verske tolerancije", vršena iskopavanja da bhi se našli navodni posmrtni ostaci ubijenih Albanaca, i da, kao što se i očekivalo, ništa nije nađeno.

Čurkin je, takođe, ocenio neprihvatljivim izjave Prištine da je Misija UN na Kosovu instrument ruskog uticaja i dodao da to smatra napadom na UNMIK i UN.

On je takođe skrenuo pažnju da u izveštaju UNMIK-a nije spomenuta "epizoda" u kojoj je ruski ambasador u Beogradu prilikom posete Kosovu tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Čurkin je podsetio da su snage NATO-a na Kosovu na osnovu rezolucije UN.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na sednici SB UN da predstavnici Prištine iznose grube neistine i laži pred tim telom.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti