O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jeremić treći u trci za generalnog sekretara UN
30. Avgust 2016. godine
Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić zauzeo je treću poziciju u trećoj rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Kako nezvanično saznaje B92.net, Jeremić je dobio sedam pozitivnih glasova, pet negativnih, dok tri glasa nisu bila opredeljena.

Prvu poziciju je zadržao portugalski kandidat Antonio Gutereš sa 11 pozitivnih, tri negativna i jednim neopredeljenim glasom.

Iza njega se plasirao bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, sa devet pozitivnih, tri negativna i jednim neopredeljenim glasom.

“Današnjim rezultatom Srbija se plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i smatram da time možemo da budemo izuzetno zadovoljni. Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne razgovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata. Mi ćemo nastaviti intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru“, rekao je Jeremić.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, da je bugarska političarka i generalni direktor Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) Irina Bokova dobila isti broj glasova kao Jeremić.

Za njima slede argentska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, njen kolega iz Makedonije Srđan Kerim i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark.

Poslednja tri mesta, među ukupno 10 kandidata, dele bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German i šefica UN za pitanje klime Kristina Figeres iz Kostarike.

Britanska agencija podseća da su bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić i njen kolega iz Crne Gore Igor Lukšić odustali od trke.

Na glasanju se Saveta bezbednosti UN izjašnjavao o preostalih 10 kandidata izborom jedne od tri ponuđene opcije: "ohrabruje", "ne ohrabruje" i "nema mišljenje".

Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti