O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
O referendumu: "Vučić rad da igra evropsku politiku"
31. Avgust 2016. godine
Beograd -- Šef analitičkog tima za istočnu Evropu kompanije Nomura Timoti Eš kaže za Glas Amerike da je "sve moguće" oko održavanja referenduma u Republici Srpskoj.
"Srbija će imati važnu ulogu u ovoj odluci, a Vučić je rad da igra evropsku politiku u ovom momentu," kaže Eš.

Kako ističe Glas Amerike, odluka o referendumu je neizvesna, jer i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio predlog poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da u dnevni red sednice bude uvrštena rasprava o referendumu.

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao faktor koji će destabilizovati BiH.

Predsednik Srbije i premijer Srbije će se u četvrtak sastati sa srpskim liderima iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dogovoreno je na hitnom sastanku u Predsedništvu u utorak uveče.

"Dogovorene su i preduzeće se, i već se preduzimaju mere na zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je Ivica Dačić nakon sastanka.

"Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor PIC-a takođe je konstatirao da su predsednik RS i Narodna skupština RS-a (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive", poručeno je u izjavi ambasadora PIC-a, preneli su mediji u BiH.

Mediji na Balkanu navode da referendum u Bosni koriste vlasti i u Beogradu i u Zagrebu za svoje interese.

"Imamo izbore u Hrvatskoj, što nikako ne pomaže stvarima. Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini, ali možda nedostatak jasnog vođstva trenutno u Hrvatskoj dozvoljava nekim oportunistima da iskoriste situaciju," kaže Eš.

Londonski analitičar kaže i da će se situacija na Balkanu smiriti kada prođu izbori, jer se onda menja fokus.

"Postoji samo jedan problem, posle Bregzita i holandskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanju. Mislim da postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica unije? U prošoj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska su sebe ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj," objašnjava Eš.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti