O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić o Junkerovom odgovoru: To više neće moći tako
01. Septembar 2016. godine
Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku, u osvrtu na odgovor Evropske komisije na pismo premijera Srbije.
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je u sredu odgovor na pismo Aleksandra Vučića, koji mu je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i regionu.

“Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao, nije komentarisao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz poslednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, ni vređanje srpske države“, naveo je Dačić u saopštenju.

Dodaje da Junker “nije čak rekao ni šta mi nismo uradili“.

“Ja sam to već unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi. To više neće moći tako. Nismo vas pitali za mir u svetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu. Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran. Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam juče najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o "šaka jada“ problemu – antisrpskoj politici. Promašili su temu“, zaključio je Dačić.

Vicepremijer Srbije Nebojša Stefanović rekao je da, povodom odgovora Brisela na pismo Aleksandra Vučića, da je bilo bolje da nisu ništa odgovarali ni pisali.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić potvrdila je da je predsednik EK Žan Klod Junker odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu pozvao na povratak konkstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Kako navodi Kocijačič, Junker je u pismu naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijlani kandidati, ali i isto tako i sve države-članice Unije u regionu.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti