O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ne verujem da će papa doći u Prištinu
08. Septembar 2016. godine
Beograd -- Ambasador Srbije pri Unesku i bivši ambasador naše zemlje u Vatikanu Darko Tanasković kaže da ne veruje da će papa Franja posetiti Kosovo.
Tanasković napominje da ali, čak i kad bi se to desilo, to ne bi moralo da znači da je Vatikan priznao, ili da će priznati, nezavisnost Kosova.

Onima koji ozbiljno tumače izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ga je papa Franja obavestio da "namerava da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu", Tanasković savetuje da "pogledaju unazad, da vide koliko je već dato takvih izjava, koliko je puta papa navodno pozvan na Kosovo i koliko puta je rečeno da je spreman da prizna realnost i da će se tamo uskoro pojaviti".

"Čak i kad bi pod odredjenim okolnostima, u šta apsolutno ne verujem, papa došao na teritoriju Kosova i Metohije, koja je medjunarodno pravno gledano teritorija Srbije, ni to ne bi moralo da znači da ga je Vatikan priznao", rekao je Tanasković Sputnjiku.

Ambasador Srbije pri Unesku smatra da za Srbiju ništa nije izgubljeno kad je o Kosovu reč.

"Prošle godine je uspešno sprečen pokušaj da Kosovo postane punopravna članica Uneska, ali ukoliko se ništa aktivno dalje ne bude činilo u tom smislu, uvek postoji mogućnost da se situacija promeni", kaže, dodajući da se situacija na geopolitickom planu menja, a dolazi i do političkih promena u nekim zemljama, što utiče na političke odluke.

On objašnjava da je suština pitanja prijema KiM u Unesko tek sada postala bolje poznata odredjenim državama.

"Ima država koje ovako razmišljaju: priznati Kosovo stvar je jednog političkog trenutka, političke konjunkture, odluke u datom momentu, ali to ne mora nužno da znači i podržavati tu paradržavu u svemu što radi i podržavati sve njene zahteve", zaključuje Tanasković.

Apostolski nuncije u Srbiji, nadbiskup Lučano Surijani rekao je danas Tanjugu da "nema komentar" na Tačijevu izjavu o poseti pape Kosovu.

U odgovoru na druga Tanjugova pitanja, vezana za odnose Svete stolice i Srbije, kaže da je predsednik Srbije pozvao papu Franju da poseti Beograd i da bi papa želeo da dodje.

Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti