O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Rotova izjava o Srbiji, Rusiji i EU nije uvredljiva
14. Septembar 2016. godine
Izjavu nemačkog zvaničnika Mihaela Rota da Berlin podržava Srbiju samo u slučaju da odlučno teži ka članstvu u EU, a ne ka Rusiji, ne treba smatrati uvredom.
Na nju treba gledati kao na logičan proces usklađivanja spoljne politike Beograda sa politikom Brisela, smatra bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

U izjavi za Sputnjik Visković kaže da ni on, niti njegove kolege, nisu Rotovo izlaganje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu shvatili kao uvredu upućenoj Srbiji.

„Gospodin Rot je bio vrlo otvoren u razgovoru i bez uvijanja je, kao što to često nemački predstavnici rade, rekao neke stvari, ali ne na takav način da bismo mi to shvatili kao uvredljivo, a pogotovo ne kao nešto što je u suprotnosti sa našom spoljnom politikom, odnosno da nas on optužuje za nešto što ne stoji. Naš utisak je da Rot ni na koji način nije imputirao Srbiji da je zauzela neki stav ili da ga ima, a da ne treba tako da bude. U nekoliko navrata je izrazio razumevanje za našu poziciju, ali je naglasio da u procesu pristupanja EU do prijema moramo uskladiti svoje stavove sa zajedničkom spoljnom politikom Unije, kao i da ubuduće svi moraju ispuniti sve uslove da bi bili primljeni. To je iskustvo koje je EU stekla, koje nije plod nekakvog administrativnog ili birokratskog pristupa ljudi u Briselu, već su svi bitni političari saglasni da se do pristupanja EU moraju ispuniti svi uslovi, a ne ostaviti za period nakon pristupanja“, kaže Visković.

On napominje da je na njegovo konkretno pitanje o poziciji Srbije u pregovorima sa Prištinom Rot rekao da se slaže da treba imati više razumevanja za osetljivost tog pitanja i da ga treba rešavati postepeno, korak po korak.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti