O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Građani odlučili na referendumu: 9. januar ostaje Dan RS
26. Septembar 2016. godine
U Republici Srpskoj je održan referendum, prvi u dejtonskoj BiH, na kom su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan RS.
 Prema rezultatima sa 71 odsto glasačkih mesta, 99,79 odsto građana je zaokružilo "da", odgovarajući na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Procenjuje se da je na referendum izašlo između 59 i 60 odsto od 1.219.399 upisanih glasača.

Kako je objavljeno u Banjaluci, konačni rezultati biće saopšteni sutra u podne.

Zvaničnici u RS su izrazili zadovoljstvo što je referendum protekao u miru, a predsednik Milorad Dodik je poručio da će ovaj referendum ući u istoriju RS, koja ovim nije želela nikoga da ugrozi.

Dodik je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS, istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata i da je "srpski narod pokazao političku zrelost, političku odlučnost". Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da oni koji ne mogu da se identifikuju sa 9. januarom kao Danom Republike, neće biti obavezni ga da proslavljaju.

"Očekuje nas nekoliko koraka, između ostalog zakonodavna aktivnost gde smo rekli da ćemo najverovatnije ići u pravcu izmene samog Zakona, koji će podrazumevati da se briše ona obaveznost kada je u pitanju samo proslavljanje Dana Republike", kazala je ona.

Dok su se građani RS izjašnjavali na referendumu, u drugom, većem etitetu, Federaciji BiH, mediji su javljali da je reč o neustavnom izjašnjavaju, koje ništa neće promeniti u toj državi.

Predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je da je referendum u RS "eskalacija samovolje predsednika entiteta RS Milorada Dodika". Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Referendum je održan u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Banjaluka - Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavi sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Malo koje političko pitanje je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata izazvalo tenzije tolikih razmera kao što je to odluka zvanične Banjaluke da održi referendum.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti