O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Grubješić: Pregovori sa EU u oktobru
14. Jun 2013. godine
Na samitu EU 27. i 28. juna Srbija se nada da će biti odlučeno da pregovori o pristupanju EU počnu u oktobru, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić u intervjuu za "Euraktiv Nemačka". Odlaganje početka pregovora bilo bi loša vest za Srbiju, istakla Grubješićeva.
Srbija se nada da će na samitu EU 27. i 28. juna biti odlučeno da pregovori o pristupanju EU počnu u oktobru, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić u intervjuu za Euraktiv Nemačka.

Ulazak Hrvatske u EU dobra preporuka

Suzana Grubješić je ocenila i da je ulazak Hrvatske u EU (1. jula) dobra poruka regionu i da dokazuje da neka zemlja iz regiona može da ispuni sve kriterijume za članstvo. "Ako je Hrvatska to mogla da uradi, možemo i mi", istakla je potpredsednica srpske vlade za evropske integracije.
Grubješićeva je rekla da bi odlaganje početka pregovora bilo loša vest za Srbiju, koja je u proteklih deset meseci uradila mnogo više nego što se očekivalo.

O odlaganju početka pregovora govori se nakon što su neki nemački zvaničnici nagovestili da će stav kancelarke Angele Merkel na samitu EU krajem juna verovatno biti da pregovori sa Srbijom počnu najranije 2014. godine.

"Posle 12 godina podrške EU, građani Srbije zaslužuju datum za početak pregovora koji nije nagrada vladi ili političarima, već signa ljudima u Srbiji", istakla je Grubješić dodajući da se nada jasnoj odluci da će pregovori početi sa prvom Međuvladinom konferencijom u oktobru.

Potpredsednica srpske vlade kazala je da je Srbija odlučna da ispuni sve odredbe iz sporazuma sa Prištinom, ali da to treba da urade obe strane. Ona je podsetila da Kosovo do sredine juna treba u parlamentu da usvoji zakon o amnestiji, kako bi se krenulo dalje sa primenom sporazuma.

Na pitanje zašto do sada nije bilo slaganja po pitanju policije i sudstva na severu Kosova, Grubješićeva je navela da su kosovske vlasti poručile da im nisu potrebni svi srpski policajci, uprkos sporazumu.

Ona je dodala da je Srbija uradila svoj deo posla, "sve što je izvodljivo i realno", i da će od početka sledeće nedelje prestati duplo plaćanje policije na Kosovu.

Grubješićeva je naglasila i da normalizacija odnosa sa Prištinom nije jedino što se gleda kada se preispituje proces evropske integracije Srbije.

Ističući da je članstvo u EU najbolja opcija za Srbiju koja je sprovela značajne unutrašnje reforme, ne zbog zahteva Brisela, već zbog njenih građana iscrpljenih dugom i teškom tranzicijom, Grubješićeva je navela da 58 odsto građana Srbije podržava zemlju na putu ka EU, što je veća podrška EU nego u nekim članicama.

Grubješićeva je rekla i da poslednja tri-četiri godišnja izveštaja Evropske evkomisije o Srbiji pokazuju da su administrativni kapaciteti za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje Srbije bolji nego u drugim zemljama regiona.

Na pitanje zašto Srbija toliko želi u EU koja je zahvaćena krizom, Grubješić je odgovorila da "nema bolje alternative" i da se ne slaže sa stavom nekih stručnjaka da će EU propasti pre nego što Srbija u nju uđe.

Izvor: RTS
Foto: RTS
Kon se ponovo oglasio
09. Jul 2020. godine
Arhiva vesti