O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Izborne kalkulacije: Tesno, ključ drže manjine
17. Oktobar 2016. godine
Prema prvim procenama rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, DPS Mila Đukanovića je relativni pobednik sa osvojenih 36 mandata.
Četiri opozicione stranke ukupno imaju 39 mandata u parlamentu, koji broji 81 poslanika, tako da će konačnu reč u formiranju vlade imati manjinske stranke i Socijaldemokrate, nastale cepanjem SDP-a.

Lider Demokratske partije Crne Gore Milo Đukanović proglasio je pobedu te partije na parlamentarnim izborima.

On je poručio da je DPS odbranio Crnu Goru i njen put ka evroatlantskim integracijama, te najavio da će ta stranka sa svojim tradicionalnim partnerima, manjinskim partijama, vrlo brzo formirati novu vladu.

Čak i ako bi se ujedinile četiri najveće opozicione partije, koje su se javno deklarisale da neće ići u postizbornu koaliciju sa Đukanovićevim DPS-om, one, kao ni DPS, teško da mogu da formiraju vladu bez podrške manjinskih stranaka - Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Reč je o Demokratskom frontu, Velikoj koaliciji Ključ, Bečićevim demokratama i SDP-u, Ranka Krivokapića, inače, do sada tradicionalnog savetnika Đukanovićevog DPS-a.

Otuda pozivi opozicije manjinskim strankama da dobro procene pre nego što odluče kome će dati podršku, pa je tako, na primer, Lekić u svom prvom postizbornom obraćanju poručio da je DPS poražen, a da je pozicija ostvarila značajno bolji rezultat, što, kako je rekao, otvara mogućnost da razgovore i pregovore sa manjinskim strankama koje imaju odlučujuću ulogu.

Lekić je, doduše, priznao da ta koalicija nije zadovoljna izbornim rezultatom, da su očekivali više, ali da će dalje nastaviti kao građanska i reformska snaga.

Istakao je da je tradicionalno bilo i manjih i većih kršenja izbornih pravila, ali da je posebnu konfuziju unela vest da je u Crnoj Gori pokušan državni udar, što će, kako je rekao, ta koalicija tražiti da nadležni organi objasne.

"DPS je poražen, a videćemo da li će uspeti da svojim alhemijama dođe do pobedničkog rezultata", rekao je Lekić.

Potpredsednik Nove srpske demokratije, članice koalicije Demokratski front, Emilio Labdović je najpre proglasio pobedu opozicije na današnjim izborima, a potom takođe pozvao manjinske stranke da dobro razmisle kome će dati podršku za sastav nove crnogorske vlade.

Labudović je rekao da Front ozbiljno broji glasove, te da ne treba verovati rezultatima koje saopštavaju mediji i pojedine nevladine organizacije.

"Opozicija ima prednost nad DPS i taj trend se nastavlja", poručio je Labudović.

Pozivom na jedinstvo opozicije prvi se oglasio predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

On je lidere opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa Demokratskom partijom socijalista, da odmah nakon preliminarnih rezultata sednu za jedan sto i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak.

Predlažem svim liderima i predstavnicima opozicionih političkih subjekata, koji su se javno obavezali da neće sa DPS-om, da odmah nakon preliminarnih rezultata sednu za jedan sto, razmene sve informacije o zloupotrebama koje su pratile izborni proces, izvrše potrebne analize i odgovorno sagledaju aktuelni politički trenutak", naveo je Bečić u saopštenju.

Prva ostavka došla je iz Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović je podneo ostavku jer, kako je rekao, ta stranka nije prešla cenzus.

Inače, prema prvim procenama Centra za demokratiju i tranziciju (CDT) na osnovu 100 obrađenih glasova hrvatska stranka je osvojila jedan mandat, kao i koalicija albanskih stranaka, dok je Bošnjačka stranka osvojila dva mandata.

Socijaldemokrate nastale raspadom SDP-a Ranka Krivokapića imaju, prema istim procenama, dva osvojena mandata.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti