O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Irinej u VB: U ovakvom svetu Bog želi da se crkve zbliže
19. Oktobar 2016. godine
Srpski patrijarh Irinej rekao je tokom posete nadbiskupu od Kanterberija da "hrišćanske crkve moraju da pronađu načine da sklone u stranu ono što ih razdvaja".
Irinej je rekao da je svet trenutno prezasićen konfuzijom i nemirima i da u takvoj situaciji crkve moraju da pronađu načine da se dodatno približe ljudima.

"Istovremeno, potrebno je da iznutra nastavimo da gradimo ono što nas sve zbližava, a postoji mnogo toga što delimo mi i katolici, kao i protestantski svet", rekao je Irinej.

Srpski patrijarh je tokom zvanične posete Engleskoj rekao da je to temelj na kome bi trebalo da se grade zajednički odnosi.

"Verujem da je to volja Božija i da je to ono što Bog očekuje od nas. Zato mi moramo da budemo sluge tog zadatka, da širimo Jevanđelje u našem vremenu i našem svetu", rekao je Irinej.

Iz Lambert Palasa je saopšteno da je nadbiskup od Kanterberija Džastin Velbi, na stogodišnjicu prvog pravoslavnog služenja u Katedrali svetog Pavla, ugostio patrijarha Irineja "u značajnom razgovoru".

"Upriličen je značajan razgovor uz toplu dobrodošlicu i prijateljstvo nadbiskupa i patrijarha i njihovih delegacija, koji su signal obnove dugih i bliskih odnosa engleske crkve i SPC", saopšteno je.

Kako je saopšteno, nadbiskup i patrijarh su se sastali kako bi razgovarali o "nizu pitanja", među kojima su duhovni život dve crkve, njihov rad sa mladima, siromašnima i izbeglicama, ali i o problemima modernog društva, kao i o "obnovi SPC kao mesta za duhovno uzdizanje i posvećenosti nakon kolapsa pod komunizmom".

Nadbiskup Velbi je rekao i da je Srbija u proteklim mesecima na sebe preuzela veliki teret, jer Evropa "nije jedinstveno reagovala" na migrantsku krizu.

Nadbiskup Džastin Velbi, koga je u Engleskoj posetio srpski patrijarh Irinej, rekao je da to nije prvi put da Evropa ne odgovara na izazov jedinstveno, što je ocenio "tragičnim", i dodao da je Srpska pravoslavna crkva u ovoj situaciji pokazala svoju veru.

"Danas, Srbija se nalazi na samoj granici Evrope i suočava se sa desetinama hiljada onih koje je tama isterala iz njihovih domova", rekao je Velbi.

Takođe, Irinej i Velbi su razgovarali o obnovi odnosa SPC i Anglikanske crkve.

"Hvala patrijarhu Irineju na neverovatno velikodušnom gostoprimstvu koje SPC pruža anglikanskoj zajednici u Srbiji već stotinu godina", rekao je Velbi.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti