O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pronađena 'zolja' sa ratišta u Hrvatskoj, bombe iz BiH
31. Oktobar 2016. godine
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je utvrđeno poreklo jednog dela oružja otkrivenog u blizini porodične kuće Vučića u Jajincima.
On je rekao da ručni raketni bacač - "zolja" potiče s hrvatskog ratišta, a dve bombe s ratišta u BiH.

U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda u subotu je nađeno oružje, a Stefanović je tada kazao da su nađeni jedan raketni bacač "zolja", četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra.

"Ručni raktetni bacač - 'zolja' bila je na jednom delu hrvatskog ratišta, a dve od četiri ručne bombe bile su na jednom delu ratišta u BiH, u bilizini Sarajeva", rekao je Stefanović danas za TV Prva.

On je dodao da se preduzima veliki broj mera i radnji kako bi se utvrdilo ko je bio u posedu naoružanja i ko ga je doneo.

Stefanović je kazao da će večeras biti gotova DNK analiza i da će se posle završetka te analize znati "da li ima tragova i kakvih", i da li su takvi da se mogu uporediti s nekim iz baze podataka Srbije.

"Mi ćemo putem međunarodne pravne pomoći tražiti i od država za koje sumnjamo da bi potencijalni izvrišoci ili oni koji su bili rukovaoci tog naoružanja da su se nalazili u tim državama, pa ćemo videti gde ćemo stići", rekao je on.

Stefanović je kazao da će od rezultata istrage biti objavljeno "samo ono što bude u interesu saznavanja javnosti", da jedan deo informacija neće biti iznet u javnosti kako se ne bi naškodilo istrazi.

On je kazao i da nije pozvan da govori o smenjivanju u bezbednosnim službama i da nema uvid u njihov rad, jer je zadužen za MUP.

"Moramo prvo doći do činjenice kako je to naouružanje došlo, kada je postavljeno, jer postoje veoma ozbiljni ljudi koje ne treba potceniti, i ne treba sav teret prebaciti na ljude koji ozbiljno rade svoj posao. Naravno, tamo gde se utvrde propusti treba delovati brzo i efiksano", rekao je Stefanović i dodao da treba smeniti one ljude koji nisu bili na nivou zadataka koji treba da obave.

Stefanović je kazao da treba utvrditi sve okolnosti i da nijedan pravac sagledavanja slučaja neće biti propušten.

Stefanović je ocenio da je ta situacija pitanje obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite Srbije, na kojoj se mora raditi više, a ne da je samo pitanje Vučićevog ličnog obzbeđenja.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti