O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Janković: Opozicija sam svakome ko sebe pomeša s državom
02. Novembar 2016. godine
Zaštitnik građana kaže da posao ombusmana radi na način utvrđen Ustavom Srbije i da je opozicija svakome ko sebe pomeša s državom, a vlast s neograničenom moći.
"Ustavom utvrđen posao Zaštitinika garđana jeste kontrola rada organa vlasti - ne opozicije, medija ili građana (čak ni kada grubo krše zakon), već vlasti", rekao je Saša Janković u interjvuu za sutrašnji Danas.

On je napomenuo da svoj posao radi i na način kako ga rade u državama s neuporedivo većemo tradicijom institucije ombudsmana.

"U najširem smislu, opozicija sam svakome ko sebe pomeša sa državom, a vlast sa neograničenom moći", rekao je Janković odgovarajući na pitanje zašto mnogi u njemu, kao predstavniku nezavisne institucije vide glavnu političku snagu, a ne u strankama opozicije.

On je ocenio da vlast one koji se pozivaju na zakone, pravila, institucionalna red, ustav i zakonsku podelu nadležnosti, jednakost svih pred zakonom, poštovanje demokratske procedure - proglašava opozicijom.

"Da je samo to u pitanju, sa malo edukacije lako bi taj problem rešavali. Međutim, ovde je suština nešto drugo: ono što radi moja institucija, i još neke, sama vlast proglašava za opoziciono delovanje", i to čini svesno, rekao je Janković.

Upitan kako vidi slučaj "fantomskog" rušenja u beogradskoj Savamali, posle šest meseci od kada se desio, Janković je odgovorio: "Kao paradigmu pogrešnog puta ka napretku. Preko leđa pravne države, sigurnosti građana, integriteta institucija, poverenja, istine, zdravog razuma".

"Vlast u Srbiji trebala bi da je dovljno snažna da prizna svima očiglednu grešku, ispravi je i bez tereta krene dalje. Svaki dan je sve teže da se to uradi", rekao je ombudsman.

Na pitanje kada će objaviti, ako odluči da iskoristi svoje ustavno pravo i kandiduje se za predsednika države, Janković je odgovorio: "Ako i kada i odlučim. Toliko puta sam to već rekao".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti