O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Da prestignemo Broza, a ako CG pristane...
07. Novembar 2016. godine
Premijer Srbije Aleksandar Vučić imao je u letonskoj prestonici Rigi bilateralne sastanke sa premijerom Albanije Edijem Ramom i Češke Bohuslavom Sobotkom.
Sa njima je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, ali i o konkretnim infrastrukturnim projektima.

Kako je Vučić preneo novinarima u Rigi, gde učestvuje na petom samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), sa Ramom je razgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu i Evropi i postojanju, odnosno nepostojanju želje za daljim proširenjem Evropske unije.

Razgovarali smo o tome kako mi u tome da nađemo svoje interese, šta da činimo i kako da unapređujemo bilateralne odnose između Srbije i Albanije, odnosno Srba i Albanaca”, rekao je Vučić.

On je dodao da je od češkog premijera Sobotke dobio poziv da zvanično poseti prestonicu te zemlje Prag na dva dana kako bi šefovi vlada utemeljili bolje odnose između Srbije i Češke.

Razgovarali smo o projektu modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, mada to ima smisla kada uspemo da dogovorimo dalju modernizaciju pruge Beograd-Niš, koja je u veoma teškom stanju”, rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je bilo reči i o izgradnji termoelektrane “Štavalj” kao i ostalim stvarima u kojima bi mogao da se postigne značajniji napredak.

Bilo je reči i o dolasku novih čeških investitora i našoj boljoj političkoj saradnji”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije razgovarao je i sa predstavnicima kineske kompanije CRBC o potpisanim deonicama.

Juče je potpisan Surčin-Obrenovac, sutra otvaramo Ljig-Preljina, odnosno Ljig-Čačak, od 40,4 kilometra. Završen je deo puta od 12 kilometara, ali besmisleno je da otvaramo iz njive u njivu”, rekao je Vučić.

On je dodao da ostaje da se završe deonice Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig.

Od prioritetnog značaja je da uskoro ponovo s njima dogovaramo Preljina-Požega, od 31 kilometar. To je značajno zbog puta ka Užicu. Onda bismo do Zlatibora, kada bismo to završili, bili za kratko vreme, što bi povećalo turistički potencijal”, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, ostaje izgradnja i 107 kilometara od Požege do Boljara, do granice sa Crnom Gorom.

Imamo tih teških 107 kilometara, koji se nikome ne isplate da gradi. To je procenjeno na 1,8 do dve milijarde koje treba da uložimo samo u tih 107 kilometara”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio to je najteži deo puta kroz našu zemlju.

Ako uspemo da se dogovorimo za neku vrstu koncesije za ceo put od Beograda do Bara, za šta nam je potrebna Crna Gora, onda bismo mogli da završimo nešto što smo decenijama sanjali”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je dodao da imamo sreću što je za to zainteresovana Kina, jer to ulazi u smernice iz Rige, odnosno izlaz na tri mora - Jadransko, Crno i Baltičko.

Srbija je u centru koridora puteva, i zato imamo priliku da ovo izgradimo”, rekao je Vučić.

On je poručio da mu više nije želja da Srbija po broju izgrađenih kilometara samo prestigne period vladavine Josipa Broza Tita, već da to bude duplo više.

Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina njegove vladavine”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao i na činjenicu da su juče na sastancima u Rigi prvi put mogli da se čuju i izjave zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Makedonije o izgradnji pojedinih deonica.

Iako nismo imali konsultacije šef Saveta ministara BiH pominjao je vezu Sarajevo-Beograd-Budimpešta-centrala Evropa. Prvi put ste čuli i da naši prijatelji iz Makedonije insistiraju na vezi Beograd-Skoplje-Solun. Sve više stvari se vrti oko Beograda, tako da Srbija postaje veoma važna i rezultati su tu”, rekao je Vučić.

On je dodao da Kina već sprema finansijske modele kako bi se izveli dogovoreni projekti.

Ne bih ja smeo to ni da predložim da nismo već obavili pripremne razgovore. Odmakli smo pomalo u tome. Ne smem da kažem da smo blizu završetka pregovora, ali jesmo odmakli. Verujem da ćemo doneti rezultate. Sanjamo i postavljamo visoke ciljeve i to ostvarujemo”, rekao je Vučić.

On je dodao da kilometre možete da izmerite, kao i procente rasta, i da ti pokazatelji ne zavise od nečije lične mržnje ili ljubavi.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti