O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić premijeru Kazahstana: U Srbiji imate prijatelja
15. Novembar 2016. godine
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Astani sa kazahstanskim kolegom Bakitdžanom Abdirovićem Sagintajevim.
Dvojica premijera su ocenili da postoji obostrana želja za daljim razvojem i produbljivanjem odnosa.

Vučić je, na početku sastanka u proširenom sastavu, kojem su prisustvovali ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, istakao da Srbja izuzetno ceni stav Kazahstana, njenog predsednika Nursultana Nazarbajeva o nepriznavanju secesije Kosova i Metohije, poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, kao i podršku koju nam je Kazahstan pružio u očuvanju kulturne baštine pri Unesko.

To, prema njegovim rečima, pokazuje iskren, visok odnos Kazahstana prema Srbiji.

"Vi u Srbiji kao Kazahstan imate iskrenog prijatelja, što sam siguran da možete da osetite. Ne postoji ta stvar u međunarodnim odnosima u kojma bi Srbija bila na suprotnoj strani Kazahstana", podvukao je Vučić.

Nakon sastanka dva premijera i delegacija dve zemlje potpisani su pripremljeni bilateralni sporazumi.

Knežević je sa svojim kazahstanskim kolegom Kuandikom Beshimbajevim potpisao Mapu puta za unapređenje saradnje dve zemlje za 2017.do 2018.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je sa gradonačelnikom Astane Asetom Isekeševim potpisao je Protokol o namerama.

Vučić je na konferenciji za štampu istakao da Srbija duguje veliku zahvalnost predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu za izvanrednu posetu Srbiji, te da je to politička platforma na kojoj želimo da razvijamo naše odnose.

"Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Kazahstanom", podvukao je Vučić dodajući da želimo da razvijamo odnose između dve vlade, poslovnih ljudi i dva naroda.

"Zato smo spremni sem razvoja ekonomskih odnosa da utičemo u velikoj meri na približavanju kultura naroda, sportista, a otvaranje ulice Nikole Tesle u Astani, i kazahstanske ulice u Beogradu najbolje govore o tome", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost svom kazahstanskom kolegi što je spreman da razgovara već sutra sa ruskim premijerom o izvozu Fiata iz Srbije u evroazijsku ekonomsku uniju.

Vučić je naglasio da je Srbija spremna na saradnju u oblasti poljoprivrede i to ne samo u vezi sadnog materijala, već i oko stvaranja zajedničkih preduzeća u prerađivačkoj industriji.

"Razgovarali smo i sa oduševljenjem prihvatili učešće na 'Ekspo 2017.', a do tada verujem da ćemo imati direktne letove", dodao je Vučić.

Kazahstanski premijer je preneo da je razgovarano o širokom spektru pitanja vezano za bilateralnu saradnju.

On se zahvalio srpskoj strani na podršci svim inicijativama kazahstanske vlade i naroda, kao i kandidaturi Kazahstana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2017-18.godinu, te i što je Srbija prihvatila učešće na "Ekspo 2017".

"To su sve konkretni koraci koje smo spremni da dalje realizujemo u smislu razvoja naše bilateralne saradnje. Govorili smo i o određenim oblastima trgovinsko-ekonomske saradnje, koje bi trebalo da postanu pokretač dalje zajednički budućnosti", poručio je premijer Kazahstana.

On je dodao da je posebno reči bilo i o mogućnostima učešća u industrijsko-inovacionoj sferi Srbije u Kazahstanu, infrastrukturnim projektima kao prioritetne oblasti, a kao prioritetne oblasti označene su pojoprivreda, građevinarstvo, saradnja malog i srednjeg biznisa.

"Stvoreni su svi ulsovi, postoji bezvizni režim, bescarinska trgovina, i mislim da će današnji Biznis forum dati rezultate. Posle njega će biti potpisani brojni ugovori koji će ići u pravcu razvoja trgovinskih odnosa dve zemlje", naglasio je premijer Kazahstana.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti