O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Novosti: Tri opcije SNS na predsedničkim izborima
25. Novembar 2016. godine
Predstojeći predsednički izbori koji će biti održani na proleće 2017. biće veliki politički izazov kako za vlast tako i za opoziciju u Srbiji, pišu “Novosti”.
Ključno pitanje uoči te trke je koga će kandidovati najjača partija - Srpska napredna stranka, pošto njihov adut ima i najviše šansi da zasedne u zdanje na Andrićevom vencu ili da tamo ostane.

Sudeći po nezvaničnim saznanjima od izvora bliskih vrhu SNS, pred tom strankom, ali i državom, tri su scenarija najizvesnija.

    Da Aleksandar Vučić i njegova stranka podrže Tomislava Nikolića za predsedničkog kandidata.
    Da Vučić usled pritiska unutar stranke i moguće kandidature Vuka Jeremića sam uđe u trku.
    Da SNS podrži Nikolića, ali da se istovremeno održe i parlamentarni izbori kako bi Vučićeva lista "povukla" i svog predsedničkog kandidata do pobedeTa "trilema", prema informacijama beogradskog lista, neće biti razrešena do kraja ove godine, pošto i vlast osluškuje kako će da se pomeraju stvari u opozicionom taboru. A tamo je zasada prilično rasulo i gotovo je sigurno da će biti više kandidata i na proevropskom i na "nacionalnom" delu spektra.

Navodno, glavni favorit da izađe na crtu kandidatu vlasti trebalo bi da bude Vuk Jeremić (iako izvori bliski njem kažu da konačnu odluku o kandidaturi još nije doneo), ali on, po svemu sudeći, neće dobiti podršku Dveri, DSS, Nove stranke, LDP, LSV...

Demokrate se zauzimaju da demokratska opozicija ima jednog kandidata, potvrdila je njihova poslanica Nataša Vučković:

“Važno je da sa svima razgovaramo i da znamo koji program zajednički kandidat zastupa. Naša stranka želi lidera koji je posvećen evropskoj Srbiji” rekla je ona.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je proevropsku opoziciju da podrži aktuelnog zaštitnika građana Sašu Jankovića ukoliko odluči da se kandiduje za predsednika, ocenivši da Jeremić ni po kojem osnovu "ne liči na kandidata proevropske opozicije".

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da će rasuta stranačka energija dovesti do toga da opozicija natera Vučića da se kandiduje za predsednika, a da za premijera "postavi svog Mirka Cvetkovića". O podršci Jeremiću kao zajedničkom kandidatu, on je rekao da LDP želi predsednika "koji ima jasan stav o Kosovu i regionu, a koji je drugačiji od stava koji ima Jeremić".

Poslanik SRS Nemanja Šarović izjavio je da je lider radikala Vojislav Šešelj "najozbiljniji opozicioni kandidat".

“Ako SNS bude podržala Nikolića, on će proći u drugi krug. Mislim da bi ga Šešelj ‘rasturio’ u tom drugom krugu”, kaže Šarović.

A povodom istraživanja koja su objavljena i koja govore da Jeremić ima veće šanse na izborima od Nikolića, ali i medijske kampanje usmerene protiv njegove nove kandidature, predsednik Srbije kaže za "Novosti":

“Očigledno je da je za neke već otpočela kampanja za predsedničke izbore. Razumljivo, jer nemaju šta drugo da rade, a svesni su da ono što su do sada u životu uradili nije dovoljno da bi mogli da računaju na bilo kakav uspeh. Naslušaćemo se i načitati svega do izbora”, navodi predsednik.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti