O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Napustio sam skup u Varšavi zbog uvreda Hodžaja
01. Decembar 2016. godine
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je napustio skup u Varšavi zbog uvreda ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja.
Kako kaže, Hodžaj je izjavio da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i da su krivi za genocid.

"Pošto Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na Hodžaja ja sam rekao 'ako možete bez Srbije, radite' i napustio skup. Ne pada mi na pamet da slušam predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ja sa Hodžajem vodio oštru polemiku zbog toga što je reagovao na njegovo izlaganje u kome je rekao da Kosovo ne može da bude predstavljano kao druge države.

On je rekao da su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost" i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj SSP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament, tamo je Kosovo obeleženo pravilno sa zvezdicom i fusnotom", rekao je Dačić, govoreći o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednika Socijalističke partije Srbije Branka Ružića da će Srbija u EU ući bez Kosova, Dačić je rekao: "Mislim da ni on, ni bio ko drugi ne zna kako će i pod kojim uslovima Srbija postati članica EU".
"Zahtev Haga nije nikakva novost"

Osim toga, Dačić je povodom zahteva Haškog tribunala da troje članova Srpske radikalne stranke bude izručeno tom sudu rekao da se ništa novo nije dogodilo osim što je skinuta oznaka poverljivosti sa tog dokumenta.

"Ništa se novo nije desilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti. Promene naših stavova nema", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministar je dodao da će javnost biti obaveštena ukoliko bude promene u stavu Vlade Srbije, a da je Ministarstvo spoljnih poslova dužno da zastupa državnu politiku.

Komentarišući ocenu Evropske komisije da Srbija ne sarađuje dovoljno sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da "ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle".

“Sada pričamo o procesu protiv (Vojislava) Šešelja, koji je oslobođen. Ovo nije poternica za nekim ko je izvršio ratne zločine već za, koliko sam obavešten, nepoštovanje suda", rekao je Dačić.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za njihovo hapšenje, sa koga je juče skinuta oznaka poverljivosti.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti