O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA
09. Decembar 2016. godine
Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.
Ti rezultati objavljeni su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pišu "Večernje novosti".

U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu".Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice.

Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad. navodi list.

Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane "Nikola Tesla A i B", koje rade punom parom ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti.

Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu jer se tamo "teže" diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sreduje dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013.

Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku.

"Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece", kaže Šoštarić.

Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sredu je bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju.

U ovom periodu godine, zbog grejne sezone kada se upale toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice.

Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je "čistila" zgusnuti smog, ali do sredenije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance.

Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, doktori savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri.

Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena.

Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti