O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Odbijen mi zahtev za vizu. Čemu diplomatski pasoš BiH
27. Decembar 2016. godine
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je za RTRS da mu je američka ambasada u BiH odbila zahtev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju Donalda Trampa.
Dodik je naveo da je obrazloženje za takav potez bilo to da tamo ne ide kao predstavnik BiH.

"Čemu onda diplomatski pasoš BiH?", upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, kao i da je sve izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Predsednik RS naglasio je da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i deo tima koji se bavi tranzicijom prethodne u novu američku administraciju.

On je naveo da ga akreditacije čekaju u Vašingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošle nedelje vodio sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jijem, koji je od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

On je celu priču nazvao harangom u režiji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak.

"Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku našlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao je predsednik Srpske.

RTRS navodi da je Ji u telefonskom razgovoru optužio Dodika za zastoj BiH na putu prema EU i da je tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine.

"Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najviše kriva stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH i da više ne mešetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika", napomenuo je Dodik.

On je dodao da se telefonski razgovor odvijao u prisustvu Kormak.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", rekao je Dodik, prenosi regionalna tv N1.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti