O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić poručio MKD: Niko nema pravo da se ljuti na Srbiju
“Treba li da podsećam kolege u Skoplju koliko je Srbija u to uložila svih ovih godina, priznajući Makedoniju pod ustavnim imenom, rizikujući svoje odnose sa ‎Grčkom, iako se i u UN-u i u EU koristi ime BJRM. Makedonija je nakon toga priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", naveo je ministar Ivica Dačić.
"Kolege u Skoplju dobro znaju koliko sam doprineo razvoju prijateljskih odnosa, i kao ministar unutrašnjih poslova i premijer, i sada kao ministar spoljnih poslova. Isto tako znaju da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije. Kolege u Skoplju dobro znaju da smo lično razgovarali sa Grujevskim i Poposkim, ali i predsednikom Ivanovim, o glasanju u Unesku o prijemu Kosova, što je za nas vitalno državno i nacionalno pitanje. Makedonija je na kraju glasala protiv srpskog stava, za prijem Kosova, da oni koji su palili i rušili srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu sada o njima brinu", dodao je Dačić.
On je naglasio da bi "kolege iz Skoplja morale znati, da to ruši naše prijateljstvo".
"To je i jasna poruka da im je albanski interes ili nečiji drugi, svejedno, preči od prijateljstva sa Srbijom", istakao je šef srpske diplomatije.
Ivica Dačić je rekao da ćemo lako sa njegovim izjavama i upitao šta ćemo sa konkretnim političkim odlukama u narednom periodu, jer kako je naveo, to je prilika da se pokaže da i političari isto misle kao i dva prijateljska naroda.
"Beograd nikad ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja, voleli bismo da bude i obrnuto. A ako tako nije, onda niko nema pravo da se ljuti na Srbiju što brani svoje interese", kazao je Dačić.
On je izjavio da je duboko uveren u potrebu prijateljskih odnosa sa Makedonijom, ali da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo ‎i glasala za prijem Kosova u Unesko, a da je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije.
"Da li je moguće da Makedonija tada nije razmišljala kako će se to odraziti na odnose sa Srbijom, ili joj to nije bilo važno, odnosno bilo joj je manje važno od toga šta će reći Albanci i Zapad?", pitao je u saopštenju srpski ministar.
‎Zato je Dačić pozvao da se vratimo na početak stava Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da političari treba da budu odgovorni da ne ruše prijateljstvo.
"Samo što to treba da važi i u Beogradu i u Skoplju”, izjavio je šef srpske diplomatije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti