O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Nećete me ubediti da su Gavrilo Princip i voz krivi
16. Januar 2017. godine
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je gostujući na televiziji Pink da je Srbija zahvaljujući mudrosti i želji da izbegne sukobe i sačuva mir uspela to da uradi.
„Dobar deo Srba se ljuti što voz nismo progurali do Kosovske Mitrovice, mogli smo to da uradimo, ali bilo bi mrtvih na obe strane“, kaže Vučić.

Osim toga, Vučić je naveo da u Srbiji uvek važi „gubitnički sindrom – da smo mi uglavnom krivi i tamo gde nema naše krivice“.

„Mi smo krivi jer je voz izgledao tako, da li to neko voli ili ne... Čekajte, ti ljudi su želeli u Unesko kao nezavisna država, valjda su hteli da se diče time. Smetaju im freske? Ili im smeta crveno-plavo-bela trobojka ili što je Kosovo Srbija? Meni ništa ne smeta“, navodi Vučić.

Takođe, Vučić kaže da u Srbiji „čim počnemo da dišemo, mi bismo da se bijemo sa svima, iako za to nema potrebe, a sa druge strane imamo ovaj pristup - mi Srbi smo krivi“.

„To je običan voz, nije oklopnjača, nije tenk, nije avion, to je običan voz koji je vozio obične putnike i roditelje sa decom. Uvreda što ima freske iz manastira koji su na Kosovu i Metohiji“, kaže Vučić.

Vučić navodi da je kosovska vlast u tom trenutku poslala jedinicu u čisto srpsku opštinu, da su oni došli u Donje Jarinje, gde uopšte nema Albanaca.

„Oni zaposedaju železničku stanicu da zaustave voz. Tači i Mustafa izlaze sa njihove sednice i kažu da se voz zaustavi po svaku cenu. Oni su došli sa dugim cevima“, ističe Vučić.

Vučić ističe da je za dolazak kosovske jedinice u srpski deo potrebna dozvola lokalne zajednice i NATO: „Ne znam da li su imali dozvolu NATO, ali dozvolu Srba nisu“.
O civilnom društvu

Premijer je rekao i da on nije znao kakav će biti izgled voza i da ga je prvi put video na televiziji kada ga je predstavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Promotivni" voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raškoj u 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je Priština potezima koje je juče preduzela, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd - Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je kazao i da je odlučio da voz zaustavi kako bi se sprečili sukobi širih razmera.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije rekla je da je njena nevladina organizacija meta konstantnih napada televizije Pink i lista Informer, a potom je upitala premijera Vučića zašto je ona došla u emisiju i rekla da Vučić svojim konferencijama tim medijima daje legitimitet.

Prema njenim rečima, Pink i Informer krše zakon, a Vučić je naveo da „mu ne pada na pamet da se meša u rad medija, jer su mediji u ovoj zemlji slobodni“.

Milićeva je od Vučića zahtevala da javno kaže da su organizacije civilnog društva legitimni akteri društva i da mogu zastupaju stavove koje žele, “pa i o Savamali“. Vučić je na to rekao da "njemu niko ne može da naređuje osim građana Srbije".

Vučić je takođe Milićevu više puta tokom razgovora oslovio sa "Meril Strip".

Direktorka Centra za evroatlantske studije je napustila studio pred kraj emisije.
"Uzavrela strast Marka Đurića" i Haradinaj

Vučić je rekao da su odnosi sa KFOR dobri i da oni čuvaju Srbe i manastire južno od Ibra, kao i da je prisustvovao „skoro svim pregovorima sa Albancima u Briselu“ i da nema niko ko je više puta to radio.

Takođe, istakao je da je on lično učestvovao o dolascima jedinice ROSU na sever Kosova i sa Ketrin Ešton i sa Federikom Mogerini.

„Naš je zahtev bio da nikada ROSU ne dođe na sever bez dozvole, a to se desilo juče jer su hteli da izazovu sukobe“, kaže Vučić.

Rekao je da se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije sastao i da nije imao zakazan sastanak s njim. Takođe, izneo je niz pohvala na račun direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ali je naveo da je „uzavrela strast“, da je još mlad i da on mora često da mu govori da se zaustavi.

„Nećete me ubediti da je Gavrilo Princip kriv za Prvi svetski rat i nećete me ubediti da je voz kriv“, kaže Vučić.

Govoreći o slučaju Haradinaj Vučić je naveo da ukoliko Srbija goni one koji su počinili zločine u Srebrenici, „jer neko ko je ubijao hicem u potiljak i klao nije lice Srbije“, isto tako će i Ramuš Haradinaj biti gonjen, a za njegove zločine postoje „strašni dokazi“.

Vučić je naveo da Srbija mora da goni Haradinaja jer su zločini "počinjeni u Srbiji, nad Srbima".

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Srbija sada tvrdi da ima nove dokaze za njegovu umešanost u zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. godine na Kosovu.
O Hrvatskoj

U delu emisije u kojem se pričalo o odnosima u regionu, Vučić je taksativno nabrojao sve incidente u Hrvatskoj koji su se dogodili u poslednjih nekoliko meseci.

Kako kaže, i pored toga je spreman za razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Za tri dana ako budem bio u susrešću se s Andrijom Plenkovićem i razgovaraćemo o boljim odnosima", rekao je Vučić.
O predsedničkim

Premijer je naveo i da će o predsedničkom kandidatu te stranke doneti članovi Predsednostva i Glavnog odbora i da za to ima još dosta remena.

On je za televiziju Pink rekao i da je na nedavnoj sednici predsedništva SNS bilo raznih predloga o predsedničkom kandidatu i da ih je sve saslušao.

"Neki su predlagal i mene, neki Nikolića, a neki nekog trećeg i a sve sam ih saslušao", rekao je Vučić dodavši da će odluku o predsedniškom kandidati doneti predsedništvo i Glavni odbor SNS.

Upitan da li će i on predložiti predsedničkog kandidata Vučić je odgovorio potvrdno: "Mislim da znam koga ću da predložim".

Na konstataciju Milomira Marića da Vučić zaista najbolje zna osobu koja će biti kandidat, aludirajući da će sam Vučić biti kandidat za predsednika, Vučić se nasmejao.

Vučić je napomenuo i da predsednički izbori nisu borba za lidera opozicije već za onog ko treba da vodi zemlju i donosi ključne odluke.

Premijer je dodao da za predsedničke izbore ima još vremena, a da se opozicija njime sada bavi "jer nema šta drugo da radi".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti