O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Brisel -- Sastanak delegacija BG i PRu novoj rundi dijaloga je završen, a premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovoren nastavak dijaloga na najvišem nivou. 
On je osim toga rekao i da je dogovoreno da se “spusti lopta“ u izjavama zvaničnika.
Vučić je u izjavi novinarima, posle razgovora na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači, rekao da je razgovor bio izrazito težak i da su odredjene stvari postignute kroz otvoren razgovor o stvarima u kojima su stavovi izrazito suprotni.
"Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da će, kada je reč o Beogradu, lično zamoliti svakog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi.
"To je važno jer ljudi obično potcenjuju naš dijalog, a ja sam siguran da sutra ili dan posle toga teško da će moći da se dogode neke teške stvari kakve su se dešavale prethodnih dana i nedelja, koje smo mi na sasvim različite načine videli", rekao je Vučić.
On je rekao da veruje da je takvo ponašanje dobro za našu budućnost, jer bez razgovora, kako je rekao, idemo u ćorsokak i sve veće probleme.
"Ovo je bio dobar korak. Uvek sam govorio da su razgovori lekoviti i da mnogo znače, čak i da kada ne donesete neki novi sporazum ili sprovodjenje sprorazuma. I takav razgovor je dobar jer time štitimo ljude na terenu bilo da su Srbi ili Albanci", rekao je Vučić.
Premijer je konstatovao da to pokazuje i da smo u stanju da razumemo štetu koju jedni drugima možemo da nanesemo i koja je nepotrebna.
"Verujem da možemo na svaki način u budućnosti to da izbegnemo", zaključio je premijer.
Mogerini se pre toga sastala sa delegacijama Beograda i Prištine odvojeno.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da u novoj rundi “teško šta može da se dogovori“.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti