O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ako smo se dogovorili, zašto je Tači izigrao Vučića
02. Februar 2017. godine
Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu pred novu rundu pregovora sa Prištinom da Srbija brani teritorije i pravo na suverenitet mnogih država.
„Ako je sastanak prošle nedelje iskorišćen da sednemo za isti sto, što se odavno nije desilo... Ukoliko žele rešenje neko treba da pokrene pitanje za rešenje. Spremni smo i razgovaramo kada ta rešenja mogu da pomognu da svi građani, prvenstveno Srbi, žive sigurnije na Kosovu i Metohiji“, rekao je Nikolić gostujući u Dnevniku RTS.

Kako kaže, ipak postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara.

„Niko ne gaji više optimizma u EU i Prištini da bismo mogli da razgovaramo o onome što je bitno za njih, takozvanoj nezavisnosti Kosova. Albanci i Mogerinijeva žele da pokrenu i pitanje pravosudnog sistema, da se vrate na most u Severnoj Mitrovici, da li to može da opstane ili ne... Mi insistiramo na Zajednici srpskih opština, to je naša tema“, ističe predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, „dogovorili smo nešto, niko ništa ne preuzima iako znaju da to što smo dogovorili je pod ingerencijama koje država može da prepusti Prištini.

„Sve dalje je klizav led po kojem Srbija ne želi da ide“, naglašava Nikolić.

Osim toga, Nikolić je naveo da je svet podeljen po pitanju nezavisnosti Kosova.

„Kada pogledate koliko je ljudi na našoj strani, koliko je velikih zemalja na našoj strani, onda shvatite da bismo bilo kakvim popuštanjem ugrozili naš narod i teritoriju, ali i one koji čekaju da vide kako će ovo da se završi. Srbija je država koja brani teritorije mnogih država, pravo mnogih naroda i ponos, slobodu na ono što se zove suverenitet“, naveo je predsednik Nikolić.

Predstavnici Beograda i Prištine sastaju se u Briselu drugi put u nedelju dana nakon porasta tenzije zbog voza koji je iz Beograda trebalo da ide za Kosovsku Mitrovicu i zapaljivih izjava.

Sastanak sa Mogerinijevom prvo su imali predstavnici Prištine i taj susret trajao je oko pola sata, da bi se potom predstavnici Beograda oko 20.30 sastali sa njom. Za 21.00 sat zakazana je zajednička radna večera tri strane.

Delegaciju Srbije čine premijer Vučić i predsednik Nikolić, a sa prištinske strane u Briselu su predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa.

Nikolić navodi da je Zajednica srpskih opština dogovorena i obostrano prihvaćena i da je sada treba realizovati, ali da je Priština u sve to „olako ušla“.

Predsednik je takođe istakao da su razgovori u Briselu teški i da ulaze u fazu “kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku“.

„Primakli smo se tome da bi sve sledeće što damo bio ogroman gubitak za Srbiju i alibi nekima koj ibi da kažu da smo saglasni sa takozvanom nezavisnošću Kosova“, kaže predsednik Nikolić. Nikolić je naveo i da se kosovski predsednik Hašim Tači posle prošlog sastanka nije držao dogovorenog.

„Gospođa Mogerini nije rekla da se Tači nije držao dogovora. Ako smo se dogovorili, onda on nije trebalo da izigra Vučića koji je nastupao pre njega. Tači ne želi ili ne sme da održi reč“, rekao je Nikolić.

Nakon prošlog sastanka održanog prošle nedelje Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je "žaljenje što sve strane u dijalogu" nisu poštovale dogovor sa sastanka u Briselu.

Kako je navedeno, dogovor je bio da se prevaziđe zategnutost i rasprave u dijalogu Beograda i Prištine ne komentarišu u javnosti.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti