O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
AFP: Tilerson nije poželeo Srbiji put u EU, poklon Putinu?
14. Februar 2017. godine
Agencija Frans pres primećuje da u čestitiki držanog sekretara SAD Reksa Tilersona povodom Dana državnosti Srbije nije pomenuto nastojanje Srbije da uđe u EU.
To je, kako podseća AFP, bio slučaj u čestitkama prethodne američke adminitracije i njegovog prethodnika Džona Kerija.

Tilerson je u čestitki Srbiji poručio da SAD i Srbija sarađujući zajedno mogu da održe mir i prosperitet na Balkanu.

"Kontinuirani napori Srbije na unapređenju ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanju odnosa sa susedima - predstavljaju kamen temeljac njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju", istakao je Tilerson u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

AFP ocenjuje da formulacija Tilersonove poruke pokazuje do koje su se mere američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji, što bi, kako dodaje francuska agencija, "moglo obradovati ruskog predsednika Vladimira Putina".

Mediji u Srbiji su proteklih dana spekulisali o tome da se novi američki predsednik Tramp sprema da prepusti Balkan Rusiji, a AFP kaže da a u Stejt dipartmentu nije dobio odgovor na pitanje da li Tilersonova poruka označava promenu američke politike prema širenju EU.

Međutim direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer je pre dva dana odbacio ovakve spekulacije rekavši da ne veruje da će politika SAD prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanje povodom ideja da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina, a po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja, on je rekao da nije video ništa nalik tome kod bilo kog američkog zvaničnika.

"Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija", rekao je Palmer za Politiku.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti