O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ne postoji 'plan B' za Srbiju
23. Februar 2017. godine
Generalni direktor za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson izjavio je da je budućnost Srbije u EU.
On je istakao i da je budućnost EU sa Srbijom i da je to osnovna poruka koju želi da donese u Beograd gde dolazi u dvodnevnu posetu.

Danijelson je za "Politiku” rekao da su neopravdani strahovi da bi u vrednovanju rezultata Beograda na evropskom putu prevagu mogli da odnesu “politički razlozi” i da nema sumnje u to da je Evropska unija čvrsto posvećena evropskom putu Srbije.

“Ne postoji plan B. Srbija treba da nastavi da napreduje u oblastima koje pokriva svako poglavlje. Istovremeno, Srbija treba posebnu pažnju da obrati na reforme u oblasti vladavine prava”, istakao je Danijelson dodajući da su one toliko fundamentalne da članice očekuju da vide stabilan napredak tokom čitavog puta.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da postigne i stabilan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

“Ovo je takođe veoma važno, nedavni događaji nisu pogodovali tom smeru”, ukazao je evropski zvaničnik, napominjući i da Srbija mora da radi i na regionalnoj saradnji, miru i stabilnosti.

Danijelson je Srbiju pohvalio "zbog dobrog napretka” ostvarenog do danas i rekao da su dobri izgledi da se još nekolikom poglavlja otvori tokom ove godine.

Podsetivši da je šest poglavlja otvoreno (uključujući dva osnovna o vladavini prava), a jedno i zatvoreno, ocenjuje da rad na drugim poglavljima napreduje stabilnim tempom.

“Dobri su izgledi da će nekoliko njih biti otvoreno u 2017. godini, uključujući i ona na međuvladinoj konferenciji planiranoj za 27. februar”, ističe Danijelson.

Mada mu je razumljivo što se otvaranje ili zatvaranje poglavlja često posmatra kao merilo na osnovu kojeg se može proceniti napredak u pristupnim pregovorima, ipak ukazuje da ovaj proces nije samo tehničke prirode.

“Reč je o reformi zemlje za dobrobit njenih građana, o doprinosu regionalnoj saradnji, miru i stabilnosti. Reč je o pripremi bolje budućnosti za Srbiju”, naglasio je Danijelson.

On je rekao da su države članice dale zeleno svetlo za otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, a Komisija je obavila svoj deo posla i podnela Savetu dokumenta za poglavlja 20- preduzetništvo i industrijske politike i 29 - Carinska unija.

Danijelson napominje da je sada na državama članicama da odluče da li će se i kada otvoriti ova poglavlja.

“Moramo uzeti u obzir da je obično potrebno nekoliko nedelja, a ponekad i meseci, a imati poglavlja 20 i 29 spremna za otvaranje pravi je izazvo, jer je tehnička rasprava počela tek u drugoj polovini januara. I normalno je da bi to moglo da potraje. Ovo su ozbiljne odluke, na primer nakon pristupanmja Srbije spoljne granice zemlje biće spoljne granice EU”, rekao je Danijelson.

Upitan da li je realno da bi Srbija u ovoj godini mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 poglavlja, kako je nedavno rekao šef delegacioje EU u Srbiji Majkl Devenport, Danijeslon kaže da je u stvari Srbija pozvana da od strane EU predstavi svoju pregovaračku poziciju na velikom broju poglavlja.

“Na Srbiji je da odlučuje o dinamici podnošenja ovih pozicija”, ukazuje Danijelson ali napominje da je ključan kvalitet reformi koje prate otvaranje i zatvaranje poglavlja.

On je istakao da je napredak Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom vazan faktor za tempo pregovaranja o pristupanju, a takođe je ključ za svakodnevni život svih zainteresovanih građana i za stabilnost u regionu.

Prema njegoivm rečima, nekoliko vaznih tema trenutno se razmatra u dijalogu ukljucujući osnivanje ZSO. Danijeslon podseća da su Srbija i Kosovo već postigle znacajne sporazume o Asocijaciji 2013. i 2015. godine i napominje da Kosovo treba da da mandat menadžmentu koji je imenovan u junu 2016. godine da pristupi izradi Statuta ovog Udruzenja/Zajednice.

On je rekao da će EU nastaviti da prati kosovsko i srpsko angažovanje u normalizaciji odnosa tako da obe strane, kako je rekao, mogu da nastave na svojim evropskim putevima izbegavajući da jedna drugu bliokraju.

Upitan može li Kosovo da podnese zahtev za člansto u EU iako ga sve zemlje clanice ne priznaju, Danijelson je rekao da EU pridaje veliki znacaj svojim odnosima sa Kosovom i kosovskim reformama koje se odnose na EU.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti