O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Videla sam više nego ikada i vratila se zabrinuta"
07. Mart 2017. godine
Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini upozorila je da Balkan lako može da postane "šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila".
Ona je istakla da se iz posete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, ali i puna nade, jer se uverila u želju regiona da postane deo Unije.

Mogerini je, na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU, rekla da je ministre obavestila o sastancima i razgovorima koje je imala tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regionu prenela.

"Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana videla mnogo više nego ikada ranije. Taj region je izložen višeslojnim izazovima i tenzijama", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta u vezi sa uticajem Rusije na Zapadnom Balkanu.

Mogerini je navela da unutrašnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regiona, ali da je tu i regionalna dinamika, sa međuetničkim tenzijama između zemalja što je, upozorila je, "izuzetno opasno jer može da vrati region par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu".

"Ali, videla sam i da je taj region izložen globalnim tenzijama. Balkan lako može da postane jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito jer se ovo dešava posle veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče evropskih integracija, što je bio rezultat napora kako Brisela tako i zemalja regiona", rekla je Mogerini.

Ona je, međutim, izrazila uverenje da "nijedna druga sila u svetu nema veći uticaj u pogledu dobrih stvari na Zapadnom Balkanu".

"Ministri su se složili sa mnom da je uticaj koji EU ima na taj region povezan s kredibilnošću procesa evropskih integracija, i na toj kredibilnosti ćemo raditi", navela je ona.

Mogerini kaže da se sa Zapadnog Balkana vratila zabrinuta, ali i puna optimizma i nade, "jer kad se sretnete sa studentima, građanima, civilnim organizacijama, političkim i društvenim snagama u celom regionu, vidite ogromnu podršku i poverenje u EU i njihovu želju da postanu njen deo".

"Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica, jer postoji proevropska energija na Zapadnom Balkanu koji čeka da uđe i mi imamo interesa da proces njihovog pristupanja učinimo kredibilnim", istakla je, dodavši da EU ima sva sredstva da pruži ljudima na Zapadnom Balkanu buduće perspektive koje žele.

Konkretni rezultati, ukazuje visoka predstavnica EU, zavise i od EU, ali više od vlada, parlamenata i institucija zemalja kandidata.

"Od nas mogu da očekuju novo angažovanje, unitarnu posvećenost što znači da svih 28 država članica stoje iza poruka koje ja šaljem regionu, a ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak, i to će transformisati društva, ekonomske i socijalne izglede tih zemalja", naglasila je ona.

To, objasnila je, podrazumeva dobru regionalnu saradnju, obuzdavanje i izbegavanje retorike koja može biti opasna, ekonomske i trgovinske mogućnosti, mir.

"Od EU mogu da očekuju istrajan, ozbiljan i dosledan pristup, prepoznaćemo i priznati učinjene korake na putu ka EU i pružiti podršku zemljama i ljudima, naročito ljudima", poručila je Mogerini.

Ona je napomenula da je tokom posete Zapadnom Balkanu na nju pozitivan utisak ostavio entuzijazam mladih ljudi u celom regionu koji, kaže, vide EU kao ključ za rešavanje problema ili za poboljšanje situacije.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti