O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kratka izborna noć: Šta dalje za Belog, Jeremića, DJB, SPS
03. April 2017. godine
Izborna noć kod predsedničkih izbora nosi sa sobom mnogo manju neizvesnost nego kada su u pitanju parlamentarni. Ova će izgleda trajati veoma kratko.
Ukoliko ne dođe do nekog ogromnog iznenađenja, Srbija već nakon sat vremena od zatvaranja biračkih mesta zna konačan ishod i to da drugog kruga neće biti.

Prema podacima CeSID-a i IPSOS-a, kandidat vladajuće koalicije i aktuelni premijer Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu i ima oko pet odsto više od neophodnih "50% plus jedan glas".

Ovi izbori će verovatno značiti i makar blago pregrupisavanje na političkoj sceni, a evo 13 tačaka iz kojih ćemo u narednih dana izvlačiti konkretnije zaključke:

    Izlaznost je manja od očekivane, iako se veliki deo kampanje opozicije odnosio na pokušaj da se ona podigne - zasad je jedva iznad 50%. To mnogo govori o odnosu građana prema aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o neopravdanom optimizmu opozicionog bloka tokom prethodnih 30-ak dana.
    Niska izlaznost je pogodovala vladajućoj koaliciji, za koju se zna da računa na "sigurne" glasove svojih birača, pa je i pre objavljivanja prvih rezultata, na osnovu izlaznosti, bilo prilično jasno kakav će biti ishod.
    Prema dostupnim podacima, ovog puta je veća izlaznost u gradovima i urbanim sredinama, a najrevnosniji su bili birači u Beogradu i Novom Sadu. Pretpostavlja se da su oni odveli Jankovića na dvocifren rezultat
    Uprkos svemu što smo slušali prethodnih dana, apstinenata je više nego na prethodnim izborima. Veruje se da je Ljubiša Preletačević Beli "izvukao iz kuća" neke od onih koji u poslednjih pet godina nisu išli na birališta, pre svega mlade, ali je bilo drugih koji nisu iskoristili lep dan da obave svoju građansku dužnost.
    Najjači opozicioni kandidat u Srbiji je od ove večeri bivši ombudsman Saša Janković, koji jedini ima dvocifreni rezultat osim Vučića.
    Jankovićev rezultat bi mogao da delom "oživi" i Demokratsku stranku, koja mu je na raspolaganje stavila podršku i logistiku tokom kampanje, ali će možda predstavljati i početak neke nove stranačke priče u Srbiji
    Ljubiša Preletačević Beli je ubedljivo najveće iznenađenje ovih izbora, najveće osveženje u kampanji i ekipa okupljena oko njega ima ozbiljan zalog za neke sledeće izbore. Nošen podrškom mladih, ali i rezultatima sa lokala, Beli bi mogao da bude novi važan činilac u srpskoj političkoj areni.
    Vuk Jeremić, uprkos jakoj kampanji i velikom prisustvu na internetu, ostao je daleko iza prva tri kandidata i verovatno propustio priliku da uhvati "zamajac" i postane relevantnija figura na srpskoj političkoj sceni. Za njegov štab ovaj rezultat je verovatno veliko razočaranjae.
    Saša Radulović i pokret Dosta je bilo su, nakon što je postalo jasno da tzv. građanska opozicija neće imati jednog kandidata, na relativno čudan način ušli u kampanju. Rekli su kako bi podigli izlaznost, a ne samo da to nisu uspeli, već su i platili cenu brzog pada na ispod 2% podrške. To im se dogodilo nakon isto tako ekspresnog uzleta do 6% na parlamentarnim izborima i zvanja vodeće opozicione sile u Skupštini Srbije. Veliki deo njihovih birača je verovatno zaokružio broj jedan na listićima, a ostaje da se vidi kako će pregrupisavanje opozicije posle ovih izbora uticati na DJB.
    Srpska radikalna stranka i Vojislav Šešelj nisu ostali na svojoj "posthaškoj poziciji" i pali su za nekoliko procenata između 4 i 5 odsto podrške. Šešeljev povratak iz Haga jeste podigao stranku, ali ovaj rezultat za neke naredne parlamentarne izbore znači i novu borbu za cenzus.
    "Malo" iznenađenje je Milan Stamatović, koji je verovatno "deklasirao" sve rivale na lokalnom frontu i koji je ostvario odličan rezultat među "malim kandidatima". Potvrdio je ono što je rekao u Kažipsrtu B92 - da je "jedini od svih već pobedio Vučića".
    Boško Obradović i Dveri ne mogu biti zadovoljni osvojenim brojem glasova, a pretpostavlja se da su, uprkos velikim programskim razlikama, i njihovi birači "prelili" svoje glasove na neke druge kandidate. Kako kažu, ne priznaju objavljene rezultate. Bez obzira na to, svakako bi morali da razmišljaju o tome zašto nisu uspeli makar da "usisaju" deo birača DSS-a, sa kojima su bili na listi pre samo godinu dana.
    Velika nepoznanica će ostati SPS i to kakav je udarac stranka pretrpela nakon odluke da podrži Vučića. Teško je proceniti koliko je Dačićevih birača odustalo od glasa za vladajuću koaliciju, a matematika bi tek za nijansu jasnija mogla biti u narednim danima

Izvor: B92


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti