O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Danas je Dan studenata
04. April 2017. godine
Univerzitet u Beogradu obeležava Dan studenata - akademci kažu da ih i dalje muče isti problemi, veliko opterećenje i to što se ne znaju pravila studiranja.
Predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borjan Soković kaže da je Dan studenata posle mnogo godina ponovo nenastavni dan, ali da ih 5. aprila opet čekaju isti problemi - veliko opterećenje studenata u nastavi.

"To na neki način priznaje i Ministarstvo prosvete jer svake godine uslov za budžet je 48 bodova i mi nikako ne možemo dostići tu evropsku granicu od 60 bodova", rekao je Soković Tanjugu.

On kaže da se trude da reše uslove upisa na fakultete, te da apeluju na Ministarstvo prosvete da se pravila studiranja znaju na vreme.

"Tražimo da se u Zakon o visokom obrazovanju ubaci i član koji kaže da student ima pravo da dvostruko trajanje studija provede na istom studijskom programu pod uslovima pod kojima je taj studijski program upisao", kaže Soković.

Studentima smeta i mešanje uprava fakulteta u izbor za studentske parlamente, kažu da to nije masovna pojava, ali da se dešava.

Prorektor UB prof. Nada Kovačević kaže da na univerzitetu ima danas više od 100.000 studenata, da oni danas žive i rade u boljim uslovima nego generacije pre njih.

"Mislim da studenti imaju dobre uslove za život i rad na Univerzitetu u Beogradu. Mi se trudimo da to stalno unapređujemo i poboljšavamo", kaže Kovačević.

Kako kaže trude se da smeštaj u studentskim domovima bude što bolji i priznaje da studenti nastavom sigurno nisu zadovoljni.

"Mi se trudimo da im bude lakše, ali za svako poboljšanje trebaju dve strane - treba nastavnici da poboljšaju svoj način rada, ali i sa njihove strane mora mnogo vise truda da se ulaže", rekla je Kovačević Tanjugu.

Ona je poručila studentima da osim učenja nađu i vremena da se druže i bave nekim drugim aktivnostima.

"Uvek kažem da dobar student nije samo onaj koji ima dobar prosek, nego onaj koji redovno studira i koji pored obaveza na fakultetima nađu i vremena i da se lepo provede i da se bavi nekim drugim akrtivnostima na Univerzitetu", zaključila je Kovačević.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936.

Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Povodom dana studenata sutra će u Aleji velikana na Novom groblju biti položen venac na grob Žarka Marinovića, a zatim je u 16.30 predviđena Svečana akademija u Domu kulture Studentski grad.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti