O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Njih pet kao jedan Beli: Postoji li "remodeliranje"?
05. April 2017. godine
Jedna od specifičnosti predsedničkih izbora je i ta da su kandidati pojedinih parlamentarnih stranaka doživeli debakl.
Komentatori ocenjuju da je tim strankama potrebna "brza konsolidacija, pa proces remodeliranja".

Parlamentarna petorka Obradović, Čanak, Radulović, Popović, Šešelj je u nedeljnoj trci za funkciju predsednika države skupila isti broj glasova koliko i jedan mladenovački odbornik Beli.

"U jednom rezultatu koji je u granicama parlamentarnog statusa na parlamanetarnim izborima svi treba duboko da se zamisle i ne samo oni nego i članovi i aktivisti njihovih partija, jer to traži proces ozbiljan proces remodeliranja", kaže politički analitičar Zoran Stojiljković.

Boško Obradović svojih 2,3 odsto komentariše rečima: Kriv je medijski mrak, a ne politika koju zastupamo. Pitamo ga da li je desnici odzvonilo?

"To nije nikakva desnica, to su samo etikete analitičara koji žele da zaustave tu politiku. Što ne zaustave u Francuskoj, Holandiji, Mađarskoj i durgim zemljama? Što se kredibiliteta tiče, ja uvek spreman da izmerimo našu snagu", kaže Obradović.

Preostali, ne baš raspoloženi za priču.

Kod Radulovića aktuelan stav iz izborne noći: pali smo, ali ustajemo i ne odustajemo. Radikali su kratko SMS-om poručili vidimo se sutra na konferenciji za medije, a Aleksandar Popović i vojvođanska Liga pišu.

DSS: "Izborni rezultat je jasna posledica svih okolnosti u kojima su izbori održani".

LSV: "Predsednički izbori nisu uvek najbolje merilo kako parlamentarne političke partije stoje među biračima, ali su u svakom slučaju smernica kako birači razmišljaju."

Oni koji su u izbornom rezultatu videli klasično pregrupisavanje glasova zaključuju: nestranački kandidati dobili parlament - Janković i Jeremić skinuli glasove Raduloviću, Obradoviću, Čanku i Popoviću, a Šešelj kažnjen, jer nije onaj stari.

"Verovatno će stranke pokušati da se konsoliduju, ali pitanje i problem šta će raditi Janković i Jeremić. Ako budu pravili nove stranke na različitim političkim polovima, uz zahvatanje dela istog biračkog tela, verovatno je da će se te stranke naći u problemu", kaže Boban Stojanović.

Komentatori zaključuju da ovakav rezultat u svakom slučaju potvrda toga da je opozicija i dalje u krizi, pitanje je samo - kada treba osloboditi mesto da bi ga neko drugi popunio.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti