O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VAŠINGTON JAČA PRITISAK NA KOSOVO
27. Januar 2023. godine
Danas
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs o planu za Kosovo i Srbiju i američki ambasador u Prištini

PriŠtina // Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer odbio je juče posle otvaranja međunarodne konferencije o sajber bezbednosti u Prištini da odgovara na pitanja novinara o najnovijim događajima na Kosovu: „Ne. Imam mnogo stvari da kažem sledeće nedelje.“

S druge strane, portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da plan EU za Kosovo i Srbiju ima punu podršku SAD, iako se u njemu ne pominje, te da se očekuje da strane ispune svoje obaveze, preneo je Klan Kosova.

„Mi to nazivamo dijalogom EU, ali to je nešto što ima našu snažnu podršku. Mislim da smo to videli tokom ove administracije. Baš prošle nedelje, naš zamenik pomoćnika sekretara, Gejb Eskobar, sa visokim predstavnicima EU - Nemačke, Francuske i Italije - vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Prajs, a prenosi Klan Kosova.

On je rekao da SAD, zajedno sa svojim partnerima u EU, očekuju da strane ispune svoje obaveze.

„I Kosovo, kao i Srbija u ovom slučaju, moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali kroz ovaj proces dijaloga, uključujući i napredak u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova i što pre da unaprede bezbednost i stabilnost za sve građane.“

To su, kako je rekao, poruke koje su Kosovo i Srbija čuli od SAD, od EU i od zemalja članica EU, u ovom slučaju od delegacije koja je pre nekoliko dana posetila Kosovo i Srbiju.

Dakle, rekao je, „mi veoma podržavamo ovaj proces“.

Prajs je dodao da je pristup SAD sukobima i tenzijama širom sveta često u skladu sa njihovim pristupom u regionu Balkana.

„Podržavamo u nekim slučajevima lokalna rešenja, a u drugim regionalna rešenja. SAD pružaju svoju podršku kada i kako smatramo da je najefikasnija. I u ovom slučaju, dijalog koji vodi EU, verujemo, da ima potencijal da bude delotvoran alat za smanjenje tenzija i rešavanje sukoba između Kosova i Srbije i donošenje višeg nivoa stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti za oba naroda“, naglasio je Ned Prajs.

Iz američke ambasade u Prištini je potvrđeno da će 31. januara biti održan sastanak u toj ambasadi, na kojem se očekuje da će se „razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom“.

Pre toga je nemačka Fondacija „Fridrih Ebert“ (FES) najavila da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su preformulisali i naziv u „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina“, preneo je albanski portal Reporteri (Korespodenti), a prenosi portal Kosovo onlajn.

Antrfile:

Autor: D. O.
Najbolji momenti Oskara
13. Mart 2023. godine
Arhiva vesti