O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
DUŠAN JANJIĆ: SRBIJA U DOBROJ POZICIJI DA PREGOVARA DALJE
16. Mart 2023. godine
Danas
Kakve efekte možemo očekivati od sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova u subotu u Ohridu

Beograd // Srbija ima mnogo širi manevarski prostor nego pre evropskog predloga i veliku šansu da pregovara, smatra Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

Proteklih nedelja može se čuti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) kao nultom koraku za dalje dogovore o mapi puta, odnosno planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Vučić za ovaj svoj stav ima podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koje poručuju da je formiranje ZSO neophodno.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti navodi da njegov tim razmatra 15 modela ZSO koje mu je u prošlonedeljnoj poseti Kosovu ponudio izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Prištinska Koha ditore objavila je i dokument profesora sa Kembridža Marka Velera iz Kurtijeve delegacije. O ZSO održano je i nekoliko sastanaka u ambasadi SAD u Prištini.

Uoči subotnjih razgovora Kurtija i Vučića, postavlja se pitanje koji će model ZSO biti uspostavljen i dogovoren planom implementacije sporazuma, i ko će od dvojice lidera popustiti. Janjić navodi da u predlogu sporazuma, prihvaćenog 27. februara u Briselu, u tački 7 piše da će se potpisati posebni sporazumi, a jedan od njih se odnosi na položaj srpske zajednice, kulturno i religijsko nasleđe, obrazovanje...

„To je jedan deo posla koji do sada nije bio raspravljan. A to je ukupna zaštita srpske zajednice. ZSO je samo jedan oblik decentralizacije vlasti. Ona se po ideji mnogo ne razlikuje od saveza opština o kojem govori Ahtisarijev plan. I ako ćemo sad da se igramo teorije, tu je Ahtisari najviše uvažio model Finske, Švedske, Olandskih ostrva. Zbog toga, na neki način i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, ima pravo pa kaže da je taj model bolji. Ali šta je problem s tim modelom? Kosovska vlast ga nije primenila do kraja, iako u Ustavu piše da ‘ako se ne primeni do kraja Ahtisari, važi Ahtisari’. To je politička igra koja sad odgovara Osmani i Kurtiju i na kraju će reći, ‘mi primenjujemo naš Ustav odnosno Ahtisarijev plan’“, navodi Janjić.

Kako objašnjava, na srpskoj strani se ZSO razlikuje od saveza opština Ahtisarija jer se tamo pravi visoki stepen decentralizacije, ali kada su u pitanju srpske opštine, sve treba da prođe kosovsko ministarstvo finansija.

„To je centralistička kontrola koja preseca primenu. Na primer, Ahtisari kaže da Srbi imaju pravo da koriste udžbenike, kurikulume iz Srbije i to po odluci Ministarstva obrazovanja Srbije, ali finansije moraju da idu kroz Ministarstvo finansija Kosova. Dakle, ZSO se razlikuje utoliko što maksimalno razvija direktnu finansijsku i drugu podršku iz Beograda“, kaže Janjić.

Prema njegovim rečima, ako je Kurtijeva trauma da prihvati ZSO budući da je svoj program bazirao na tome da je nikad neće usvojiti, onda je Vučićev problem druge vrste jer su to proglasili velikim i jedinim dobitkom i stvorili su iluziju, prvo kod sebe, a onda i u međunarodnoj zajednici da ako dobiju Zajednicu priznaće Kosovo.

„Moguće je da je tu bilo i signala ispod žita. Vučić ima problem jer shvata da ZSO nije dovoljna. Shvata da je politički vezana za SNS rejting. ZSO se može i jedino podvesti pod tačku jedan implementacionog plana koji govori o obavezama koje se moraju izvršiti. To su neizvršene obaveze. Kad se taj dokument, pogotovo iz 2015, ispuni, mi dobijamo decentralizaciju vlasti sa mogućnosti povezivanja četiri opštine prvo između sebe, jer je ZSO i predviđena kao zajednica četiri opštine. Ali ako se to prevede na pametniji jezik od ovog nacionalističkog, onda je to regionalna integrativna autonomija četiri opštine koje imaju pravo da se po svim onim nadležnostima udruže, koordiniraju svoje aktivnosti i budu finansirane“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, to ne znači da se predsednici opština i gradonačelnici odriču svojih pozicija. Kako objašnjava, to je jedna integrativna autonomija kojoj mogu da pristupe i druge opštine i to po modelu o kojem je govorio Hašim Tači, kao NVO odnosno savez.

Antrfile:

Ambasador SAD na Kosovu: Nema boljeg sporazuma

Priština // Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer ismatra da predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi i da nema boljeg sporazuma od ovog predloga. On je na brifingu sa novinara kosovskih medija podsetio da su strane prihvatile predlog i, kako je prenela Beta, sada bi trebalo da se fokusiraju na „uspešnu i efektivnu implementaciju“ predloga za normalizaciju odnosa.
Autor: LIDIJA VALTNER
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti