O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
PO PENZIJE UZ OVLAŠĆENJE
25. Mart 2020. godine
Večernje novosti
NARODNA BANKA OBJAVILA INSTRUKCIJE ZA ISPLATU PRIMANJA GRAĐANA STARIJIH OD 65 GODINA Oni koji ne žele nikome da daju punomoć, mogu da traže dostavu novca GRAĐANI stariji od 65 godina, koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzije, od juče to mogu da urade uz posebno ovlašćenje za osobu koja će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije. Novi model primenjivaće se od isplate drugog dela za februar i biće na snazi dok traje vanredno stanje. Oni koji ne žele da daju ovlašćenje moći će da se izjasne da im poštar, iako do sada nije, ubuduće donosi novac. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi uz obavezne potpise, navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Svi penzioneri koji ne ovlaste drugu osobu za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Od juče banke su počele i samostalno da kontaktiraju sa ovim korisnicima putem kontakt-centra ili SMS porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije. U instrukciji NBS stoji da korisnik može da se izjasni za jedno od dva moguća rešenja. Kompletne troškove dostave ići će na teret državnog budžeta. Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija. Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe. Dok su čekale detaljne instrukcije NBS, banke su izdale interne instrukcije. - Naši klijenti će moći da dobiju svoje penzije putem specijalnog jednokratnog punomoćja - kažu u Banci Inteza. Identičnu proceduru i za domaće i devizne penzionere ponudili su i u Eurobanci i AIK banci. - Kako bi se sprečile zloupotrebe, pre isplate pored sravnjivanja potpisa sa punomoćja sa potpisom deponovanim u sistemu, Eurobanka obavezno poziva klijenta na telefon, da bi se potvrdila namera klijenta da podigne novac sa računa - kažu u Eurobanci.

Antrfile:

SPREMNO 40 MILIJARDI DINARA

ZA isplatu celokupne martovske penzije, koja će kako je najavljeno leći na račune najstarijih 10. aprila, potrebno je obezbediti više od 40 milijardi dinara. Za pomoć od 4.000 dinara penzionerima trebalo bi izdvojiti još oko 685 miliona.
Prema saznanjima "Novosti", Republički fond za PIO ima para za redovnu isplatu polovine čeka. Ostatak novca će najverovatnije biti obezbeđen iz državne kase.
Autor: J. Ž. S. - B. CA.
Arhiva vesti