O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
INSTITUTU VIŠE NE TREBA JEDAN OD NAJBOLJIH FIZIČARA SVETA
27. Septembar 2019. godine
Blic
Šokantna odluka o statusu priznatog naučnika Naučno veće Instituta za fi ziku u Beogradu nije dalo pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike. ALEKSANDRA MILUTINOVIĆ Ova šokantna odluka, kako je doživljava stručna javnost, ali i zaposleni u Institutu za fiziku, doneta je na nedavnoj sednici Naučnog veća, koje je odlučivalo da li će akademiku Petroviću, koji krajem godine odlazi u penziju, biti produžen mandat u narednih pet godina, što je uobičajena praksa. Međutim, na opšte iznenađenje, članovi veća odlučili su da mu ne produže mandat. Od 45 članova, glasao je 41. Za produžetak mandata bilo je 17 članova veća, protiv je bilo 18, uz šest uzdržanih. Odluka je posebno šokirala stručnu javnost, budući da se radi o naučniku čiji su radovi priznati širom sveta i koji je među najcitiranijim profesorima ne samo kod nas, već i kada sa uporedi sa svetskim kolegama. Podsetimo, kako smo nedavno pisali, akademik Petrović jedan je od osmoro srpskih naučnika koje je prestižni Univerzitet Stanford na osnovu obimne studije svrstao u sam svetski naučni vrh. Naime, on se kao i još sedam njegovih srpskih kolega nalaze među 1,5 odsto najboljih svetskih naučnika. - Kada neko od akademika odlazi u penziju, Naučno veće u većini slučajeva daje pozitivan odgovor. Odluka po kojoj za jedan glas profesoru Petroviću nije produžen mandat šokirala je mnoge i potpuno je neočekivana - rekli su za “Blic” iz odeljenja za komunikacije Instituta za fiziku i istakli da ovo ipak nije konačna odluka. Kako dodaju, nakon mišljenja veća sprovodi se još nekoliko koraka pre nego što se odluči da se nekome ne produži mandat. - Iako će se u narednim koracima uzimati u obzir odluka veća, to ne znači da će profesor Zoran Lj. Petrović biti isključen iz Instituta - tvrde u ovoj instituciji. Ovakva odluka iznenadila je i samog akademika Petrovića. - Očekivao sam da direktor neće odobriti dalji nastavak mog rada, ali Naučno veće je trebalo da oceni mene kao naučnog radnika i takvu odluku zaista nisam očekivao dok nisam saznao da je bilo posebnih sastanaka sa delom članova veća. Tada sam shvatio da su mi dani odbrojani. No, ja još nisam dobio zapisnik, pa je možda rano govoriti - kaže za “Blic” akademik Zoran Lj. Petrović koji nije prisustvovao sastanku veća jer je bio na naučnoj konferenciji u Bugarskoj. Petrović kaže da je očekivao ovakav ishod zbog, kako tvrdi, sukoba sa direktorom Instituta za fiziku Aleksandrom Bogojevićem. - Direktor odbija svaku komunikaciju sa mnom već duže od četiri godine. Više puta sam zahtevao razgovor sa njim, a poslednji još u aprilu i direktor još nije našao vreme za mene. To je sve posledica toga što sam mu bio protivkandidat na izboru za direktora, da imam veliki problem sa projektom Verokio (novi naučni centar Instituta, prim. aut.) i da sam se protivio promovisanju jednog saradnika u najviše zvanje - ističe Petrović.

Antrfile:

DIREKTOR: NEMA SUKOBA, PETROVIĆ JE JOŠ NA INSTITUTU

Direktor Instituta dr Aleksandar Bogojević navodi za “Blic” da nema nikakvog sukoba sa kolegom Zoranom Lj.
Petrovićem, te da je on još zaposlen u Institutu, dok se ne završi procedura produžetka mandata, koja traje tri meseca. “Nezavisno od eventualnog odlaska u penziju, akademik Petrović ostaje redovni član SANU, a na Institutu svakako može da nastavi angažovanje na domaćim i međunarodnim projektima”, navodi Bogojević. Kako tvrdi, iza odluke Naučnog veća ne stoji to što je on u sukobu sa kolegom, jer kako kaže, tog sukoba nema. “Institut aktivno neguje duh pluralizma i različita mišljenja.
Kolega Petrović je bio moj protivkandidat na izborima za direktora i na Institutu smo posebno ponosni na transparentnost i nivo naše diskusije o programima rada koja je sa Naučnog veća bila uživo prenošena na Jutjubu”, navodi Bogojević. Kada je u pitanju spor oko Verokio projekta, Bogojević kaže da tu ne može biti govora o nekim problemima, jer je “u pitanju institut od nacionalnog značaja, koji finansira Vlada Srbije i koji su podržali vodeći međunarodni partneri”, te se kao takav “detaljno nadzire, kontroliše i sprovodi u skladu sa zakonom”. Bogojević odbacuje tvrdnje da je uticao na Naučno veće i kaže da ga čini “45 vrhunskih istraživača” koji su tajno glasali da li da se kandidatu produži radni odnos “shodno njegovom stručnom i ličnom doprinosu ukupnom funkcionisanju Instituta”.

KO JE ZORAN LJ. PETROVIĆ

Zoran Lj. Petrović je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu završio osnovne studije elektrotehnike (1978) i magistarske studije (1980), dok je doktorirao (1985) na Australian National University Canberra. Na Institutu za fiziku zaposlen je od 1978, naučni saradnik je od 1987, viši naučni saradnik od 1991. i naučni savetnik od 1995.
Direktor je Centra za eksperimentalnu fiziku Instituta za fiziku od 1993. Na ETF u Beogradu je 1991. izabran za docenta, 1996. za vanrednog, a 2007.
godine za redovnog profesora.
Postdiplomsku nastavu drži na Fizičkom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Bio je gostujući profesor na Keio univerzitetu u Jokohami.
Redovni je član SANU, gde obavlja niz značajnih dužnosti.
Dobio je brojna domaća i strana priznanja i nagrade.
Autor: ALEKSANDRA MILUTINOVIĆ
Arhiva vesti