O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
OPŠTA HAJKA PRIŠTINE NA BORELJA I LAJČAKA?!
24. Novembar 2022. godine
Blic
Posle šamara od EU i SAD, Aljbin Kurti i saradnici potpuno pogubili konce

Na Aljbina Kurtija se poslednjih dana sručio pljusak žestokih kritika jer je prouzrokovao krah razgovora u Briselu, ali umesto da ispravi grešku, prištinski premijer je rešio da pribegne novoj taktici.

Optužuje, zajedno sa tamošnjim Albancima, šefa diplomatije Đuzepa Borelja i specijalnog predstavnika za dijalog Evropske unije (EU) Miroslava Lajčaka da su pristrasni, a samim tim i nepodobni da vode dijalog jer dolaze iz zemalja (Španije i Slovačke) koje nisu priznale Kosovo?! To kolo započeli su prvo političari, a onda su se u njega uhvatili i analitičari, pa čak i korisnici društvenih mreža.

Ali, poznavaoci prilika za “Blic” kažu da je u pitanju orkestrirani manevar Kosova da krivicu za vođenje loše politike pokušava da prebaci u tuđe dvorište.

Situacija se “zakuvala” nakon što je Borelj posle debakla osmočasovnih razgovora u Briselu uputio do sada nezabeležene kritike i otvoreno imenovao Kurtija kao glavnog krivca. Usledila je salva osuda ostalih zvaničnika, od Brisela, preko NATO-a i Vašingtona, a na kraju je reagovao “dežurni vatrogasac” ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer i odložio kažnjavanje vozača zbog registarskih tablica za 48 sati.

OSMANI: PRIKLONIO SE AGRESORU Suočeni sa gvozdenom zavesom koja se oko njih diže, sezonu “lova” na zvaničnike EU otvorila je predsednica Kosova Vljosa Osmani. Optužila je Borelja da je pristrasan i da se, kako je rekla, priklonio “agresoru” Srbiji i predstavljao potpuno iskrivljenu stvarnost.

U stopu ju je pratio Kurti koji je dan posle razgovora u Briselu krenuo sa provokacijama i zatražio od Borelja da ispravi grešku koju je napravio kada je, prema njegovim rečima, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rešenje samo za registarske tablice.

Za njima nije zaostajao ni tamošnji politički analitičar Rahman Pačarizi, ocenivši da politika njihovih zemalja direktno vodi u propast sve napore EU.

- Koliko god želimo da kažemo da su Borelj i Lajčak predstavnici EU, oni predstavljaju i svoje zemlje koje nisu priznale Kosovo.

U martu 2020. godine Tači je kritikovao Lajčaka upravo na ovoj osnovi. Ako Lajčak i Borelj nisu uspeli da ubede svoje zemlje da priznaju Kosovo, kako mogu da ubede Srbiju? Ovo je nemoguća misija! - rekao je Pačarizi.

Bes se velikom b r z i - nom priširio i na društvene mreže, a stiglo se dotle da se na Tviteru organizuju ankete.

- Da li su Borelj i Lajčak podesni da vode dijalog? - upitao je jedan od korisnika Tvitera.

“ŠTA ĆE NAM EU, OKRENIMO SE SAD” Bivši poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da premijer Aljbin Kurti treba da se orijentiše na Sjedinjene Američke Države kako bi se pronašlo rešenje za sporove sa Srbijom, prenosi „Gazeta ekspres“.

On smatra da Kurti ne treba da gubi vreme, kako je istakao, “koketirajući sa predstavnicima EU Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, već da ide u administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena”.

- Zašto flertovati sa Boreljom i Lajčakom, kada imate Bajdena i njegovu administraciju.

Amerika je uvek donosila odluke o Kosovu, čak i kada je bombardovala Srbiju - rekao je Isufi.

On je dodao da Kurti nije morao da odustane od svoje odluke u poslednjem trenutku.

Kako smatra, Kurti je ranije morao da se konsultuje sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom.

- Morao je da razgovara sa ambasadorom. Nije dovoljna samo komunikacija, već su potrebne konsultacije i koordinacija akcija. Ne znam šta će premijer da uradi posle 48 sati, ali ovakav način aplaudiranja odlukama koje vraćaju korak unazad nije dobar - izjavio je on.

SUBOTIĆ: OČAJNIČKI POKUŠAJ DA SE “OPERU” Kada skupimo sve optužbe na jedno mesto, sledi pitanje: šta je cilj ovih rafala na račun Borelja i Lajčaka? - Sve ovo je očajnički pokušaj Kosova da izbegne odgovornost za loše poteze - kaže za “Blic” Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

On nema dilemu.

- Borelj i Lajčak u dijalogu ne predstavljaju svoje zemlje, već Evropsku uniju. A Kosovo je za EU teritorija čiji status tek treba formalno da se definiše. Oni vode dijalog u skladu sa Rezolucijom 1244 UN. Većina članica je već priznala Kosovo i da njih dvojica rade nešto pogrešno neko od tih zemalja bi sugurno reagovao, a nikad nije uputio kritike na taj račun. Šta više, hvale poteze koje povlače - kaže Subotić.

Taj argument kosovske Od 27 država članica EU, njih pet i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova. To su Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka j g p ne mre n ankete D podesn Tvitera OKR Bivš buduć r Aljbi orije političke elite jednostavno ne pije vodu, a svađa sa EU se nikad ne završava dobro, podseća on.

- Prethodno smo na čelu pregovaračkog tima imali Italijanku Federiku Mogerini, a pre nje Britanku Ketrin Ešton.

Obe zemlje iz kojih su dolazile su priznale Kosovo i Srbiji to nikada nije bio argument za kojim bi posegnula. Svađa sa EU se nikada ne završava dobro, EU će kao odgovor dići gard i stati u zaštitu - napominje Subotić.

Antrfile:

DAČIĆ: KURTI JE UMISLIO DA JE NEKI MESIJA KOJI SPASAVA ALBANCE...

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je “međunarodna zajednica došla do kraja moguće toleranicije” prema premijeru Aljbinu Kurtiju, jer “nema više gde, alternativa su sukobi”.

- Kurti je zamislio da je neki mesija koji je došao da spasi albanski narod - rekao je Dačić za TV „Pink“, navodeći da Kurtijeva želja da naplaćuje kazne Srbima na severu Kosova koji ne preregistruju vozila “nije realna”.

To bi bilo, rekao je Dačić, “kao kada bismo mi odlučili da naplaćujemo kazne za brzu vožnju u Prištini”.

Dačić je rekao da se menja atmosfera u međunarodnoj javnosti, “pre svega zahvaljujući suludom, sumanutom, ponašanju Prištine”.

- Ne kažem da se radujem šta radi Priština, ali tu ima malo sreće kako bi ovi sa Zapada primetili ko je faktor opstrukcije i destabilizacije regiona. Stalno su govorili o toj simetriji krivice, sad to više ne mogu da kažu - rekao je Dačić.

On je nedavno na Blic TV obelodanio da je Srbija napravila nonpejper kao odgovor na plan Francuske i Nemačke.

- To je kritika njihovih polaznih osnova, a to je da je pitanje KiM završeno - rekao je Dačić i dodao “da bez Amerike i Rusije neće moći da se postigne nikakvo rešenje za južnu srpsku pokrajinu”.

OPOMENA ZA KOSOVO: ODLOŽENA ODLUKA UNIJE O UKIDANJU VIZA

Češka Republika, koja predsedava EU, odlučilla je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog političkih prilika i tenzija na severu.

- Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, ta tačka na dnevnom redu se ne čini idealnom. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sledeću nedelju (30.

novembar) - stoji u dopisu koje je češko predsedavanje prosledilo državama članicama Evropske unije, preneo je Radio slobodna Evropa.

Naime za juče je bilo planoirano da se na sastanku ambasadora država članica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni sistem ETIAS bude poptuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024. godine. Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku pre dva dana, kada je prihvaćen zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države u EU.

Podsetimo, Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem između 1. jula i 31.

decembra 2023. godine.

Autor: DANIJELA LUKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti