O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Makronu pobeda u prvom krugu, za novi mandat protiv Marin Le...
11. April 2022. godine
Autor:N1 Beograd, BBC /// Foto: REUTERS/Benoit Tessier
DA LI JE JAVNOST MORALA DA ZNA BAŠ SVE POJEDINOSTI ZLOČINA?
13. Maj 2022. godine
Danas
Tabloidi još jednom pokazali sve nepoštovanje etičkog kodeksa prilikom izveštavanja o ubistvu u Zrenjaninu n Ćorović: Za ovakve natpise se može reći da su u domenu psihijatrijskog razmatranja, a ne novinarstva TRAGOM Beograd // Žena u Zrenjaninu juče je mučki ubila svog partnera. Bez namere da minimiziramo njen gnusni zločin, osvrnimo se na trenutak na način kada je žrtva porodičnog nasilja suprotnog pola na isti način predstavljena javnosti. Na primer, ako suprug ubije partnerku to je „tragedija“ ili „tuga“, koju je na posredni način ona izazvala. U suprotnom, počinilac je uvek „monstrum“. Hajde bar za trenutak da zaboravimo polove ovog monstruoznog zločina, i da se zapitamo šta je javnost mogla da sazna, a što je u njenom interesu. Da li je u njenom interesu da zna na koji način je žrtva iskasapljena, i šta se potom događalo sa njenim telom? Da li je interes javnosti šta o tome kaže svedok, ćerka osumnjičene za ubistvo, njen otac ili prvi komšija? I kako će to uticati na njihove živote? Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, navodi za naš list da je u nasilničkom, izrazito mizoginom društvu, većina medija postala jedan od ključnih promotera agresije, besa i nasilja. - Većina medija u Srbiji se pretvorila u krvoloke, reaguju jedino kada namirišu krv i užas, bojim se da ovakvi „mediji“ nisu više ni sposobni za minimum racionalnog i uljudnog izveštavanja. Još kada je u pitanju nešto što je žena uradila, onda odijum i hajka dobijaju neslućene razmere - ističe Ćorović. Ona podseća da znamo za desetine slučajeva gde su žene mučki ubijene, a da su pre toga godinama trpele nasilje od strane partnera i to se, kako dodaje, neuoporedivo „nežnije“ saopštava javnosti. - Nažalost, ja ne vidim kraj ovome, za ovakve natpise se, bez imalo ustezanja, može reći da su u domenu psihijatrijskog razmatranja, a ne novinarstva. Srbija je, bojim se, već prešla crvenu liniju i mi sada jesmo društvo potpune destrukcije i sunovrata, da više nema načina da nam se pomogne. Društvo kao što je naše mora da nestane, jer i ovi primeri pokazuju da smo zajednica na umoru - ukazuje Ćorović. Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra naglašava za Danas da bez ikakve namere da umanjuje odgovornost za počinjeno ubistvo, smatra da medijsko izveštavanje o ovom slučaju potvrđuje koliko se celo društvo iznenađuje kada žena počini zločin, a koliko smo, sa druge strane, tolerantni na zločine počinjene od strane muškaraca. - Kada je reč o femicidu, najčešće viđamo naslove poput „porodična tragedija“, a u ovom slučaju to nijednom nisam videla, već svi mediji naglašavaju da je reč upravo o onome o čemu jeste - zločinu - kaže naša sagovornica. Ona dodaje da se konstantno traga za razlozima i opravdanjima za muško nasilje, dok u ovom slučaju to izostaje - žena je to učinila i ona je monstrum. - To samo govori o duplim standardima koje imamo, i za žrtve i za počinioce, čak i kada je reč o najtežim zločinima poput ubistva - zaključuje Pavlović.

Antrfile:

Alves-Ćurčić: Od zločina napravljen morbidni rijaliti

Novinarka An Mari Alves-Ćurčić uputila je juče preko svog Fejsbuk profila otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima informativnih portala i štampanih medija, urednicima i novinarima hronike. Ona je, „po ko zna koji put“ apelovala na kolege da se i pri izveštavanju o brutalnim ubistvima poput onog koje se dogodilo u Zrenjaninu drže etičkih kodeksa novinarske profesije, kao i zakona i Ustava ove zemlje.
„Ujedno koristim priliku da vas javno pitam - da li je zaista u interesu javnosti da zna svaki detalj tog zločina od kojeg zdušno pravite morbidni rijaliti? Kakav benefit javnosti donose rekla-kazala priče komšiluka? S kojim pravom ugrožavate privatnost maloletne ćerke počiniteljke zločina? Da li ste uopšte svesni razmera mogućih posledica svedočenja takvom traumatičnom događaju“, napisala je Alves Ćurčić.
Pitala je medije i da li su se zapitali da li joj je pružena psihološka podrška, kakve posledice tako lešinarsko izveštavanje može da ostavi po porodicu, prijatelje žrtve zločina i da li je moguće da ih se to apsolutno ne tiče. „I pitanje za nadležne institucije/organe/tela u ovoj zemlji - gde su crvene linije nakon kojih ćete reagovati“, dodala je novinarka. J. D.
Autor: K. ŽIVANOVIĆ
Naslov
18. Maj 2022. godine
Arhiva vesti