O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EVROPSKI PLAN NA SRPSKOM STOLU
23. Januar 2023. godine
Danas
Buran politički dan posvećen kosovskom pitanju počinje sednicom Vlade, a predsednik Srbije se uveče obraća javnosti

Beograd // Vlada Srbije zasedaće danas u 11.00 sati, a sednici, na čijem dnevnom redu će biti tzv. Evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja, na poziv premijerke Ane Brnabić, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz Kabineta predsednika, pak, najavili su njegovo obraćanje javnosti za 20.00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata, kako je u ponedeljak, kako je i sam Aleksandar Vučić ranije nagovestio.

To je epilog očigledno teških razgovora koje je prethodne sedmice Vučić imao sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, potom izaslanikom Velike Britanije Stjuartom Pičom, ali najviše sa „petorkom“ u petak koji su činili specijalni izaslanici EU I SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, te izaslanici Francuske, Nemačke I Italije.

U središtu razgovora je očigledno bio tzv. Olaf-Makronov plan, sada evropski predlog za rešavanje kosovskog pitanja koji su prihvatili i Evropska unija i u najvećoj meri Sjedinjene Američke Države. Druga bitna tema je usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU, preciznije uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, što posebno dobija na težini posle nove rezolucije Evropskog parlamenta izglasane u petak koja se svodi na prost izbor - ili sankcije Rusiji ili prekid pregovora o pridruženju Uniji.

„Čini se da francusko-nemački predlog, koji je na stolu, samo znači da nema više vremena za odugovlačenje, da se neki progres, pa makar bio i minimalan, mora napraviti, ali na taj način da se mogućnost za konflikt između Srbije i Kosova svede na najmanju meru“, kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa.

Tokom vikenda reakcije na „najteži dan posle Drugog svetskog rata“, bilo je prilično reakcija, koje se kreću od ultimativnog otklona predloga, što zagovara desnica, preko blanko podrške Vučiću iza koji stoje predstavnici vlasti, do usamljenih preporuka da se plan prihvati, za šta su LSV i LDP. U igri je i referendum.

„Tri su scenarija koja bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da sprovede nakon šatl diplomatije predstavnika EU i zapadnih zemalja i sva tri mogu biti dobra za predsednika, al ne nužno za građane Srbije i Kosova“, kaže za Danas Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove. Kako ističe, prvi scenario je onaj u kojem predsednik prihvata predlog i s Kosovom potpisuje pravno-obavezujući sporazum, a Priština prihvata kompromisno rešenje za statut asocijacije opština sa srpskom većinom: „Predlog bi podrazumevao implicitno priznanje Kosova s odlikama državnosti u vidu dokumenata, tablica, međunarodnog predstavljanja i članstva u institucijama, a statut asocijacije bi bio na nivou manje od Republike Srpske, ali više od nevladine organizacije.“

Na unutrašnjem planu, napominje, predsednik bi dosta izgubio, u kontrolisanju desnih elemenata koji bi ga optužili za izdaju: „Čak i uz propagandu izgubio bi kompas i okrenuo se političkom nasilju što bi vrlo brzo značio njegov kraj, a samim tim i upitna budućnost sporazuma s Prištinom.“

Prema njegovim rečima, ovaj scenario bi bio bolje sproveden da je predsednik zaista iskoristio društveni dijalog za razgovore o tome šta je dovelo naše društvo do toga da petnaest odsto teritorije proglašava nezavisnost.

Da je „atmosfera krajnje ozbiljna“, rekla je juče za TV Pink premijerka Srbije Ana Brnabić: „Predsednik Vučić je nekoliko puta rekao i znali smo da će to tako biti i nikada ništa nismo krili od naših građana i našeg naroda. Najvažnije je da kažem da nikada ništa nećemo kriti. Politika predsednika Vučića jeste da potpuno otvoreno i transparentno razgovaramo sa našim narodom i da kažemo kakva je situacija i šta je na stolu.“

Kako kaže, Vučić je uvek bio u potpunosti otvoren i da je sam rekao da će razgovarati sa Vladom, sa svim strankama i da će o svemu obavestiti kako političke predstavnike tako i narod. „Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez naših građana“, rekla je Brnabić, ponovo negirajući da je „nešto tajno radili“. Kako kaže, vremena od Drugog svetskog rata do sada nisu bila teža, dodaje da su pritisci sve teži i veći. Ističe da je cilj da se nastavi put donošenja odluka nas samih o nama samima, ali i nastavak podizanja životnog standarda naših građana.

Prema njenim rečima „ono što govore opozicija i pojedini mediji je sramota“, to su „pokušaji da se dobiju politički poeni na račun sopstvene zemlje“: „Pričali su narodu da se navodno bore za naš integritet i suverenitet, da je za njih Kosovo neodvojivi deo Srbije, a sa zapadnim ambasadorima su radili sve kako bi obezbedili potpuni legitimitet za jednostrano proglašenje nezavisnosti i nisu učinili ništa da se to promeni.“

Antrfile:

Referendum je propagandna priča

„Radiće se o totalnoj kapitulaciji Srbije, jer onog momenta kada Beograd potpiše obavezujući sporazum o normalizaciji, koji sadrži sve elemente de fakto priznanja, onda će to biti osnov da Kosovo priznaju i članice EU i NATO koje to još nisu uradile. A kada Priština krene putem evroatlantskih integracija, sve naše priče da ona nije državno središte biće jalove“, kaže analitičar Dragomir Anđelković. Prema njegovim rečima, što se tiče priče da će narod na referendumu imati poslednju reč o pitanju Kosova, takođe je u pitanju propagandna floskula.

Tadić pozvao Brnabić na duel

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poveli su raspravu na Tviteru, nakon koje je Tadić pozvao Brnabić na TV duel. Naime, Ana Brnabić tvitovala je objavu u kojoj iznosi optužbe na račun bivše vlasti. „Jedini koji je poslednjih decenija nešto uradio za KiM i naš narod na KiM je Aleksandar Vučić, a danas oni koji su 2001. pustili albanske teroriste na slobodu, 2004. ćutali na pogrom, a 2008. na proglašenje nezavisnosti, 2010. premestili pregovore iz UN u EU“, napisala Brnabić i: „Besramna želja da se politički ućari, koliko god teška vremena za Srbiju bila.“ Tadić smatra besramnim da se upućuju lažne optužbe na račun bivše vlasti, u cilju sticanja političkih poena: „Besramno je što režim koji predstavljate deceniju, upravo zarad jeftinih političkih poena i prebacivanja odgovornosti, upućuje lažne optužbe na račun naše vlasti. U istom tvitu optužite druge i uradite upravo ono za šta druge optužujete... Pošto Vučić kao predsednik ne pristaje deset godina na TV duel na temu Kosova, evo pozivam Vas, kao premijerku, da u TV duelu raspravimo svaku od ovih optužbi koje ste izneli.“

Autor: S. ČONGRADIN
Arhiva vesti