O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SA KOJIM DRŽAVAMA VUČIĆ PREGOVARA O OTPRIZNAVANJU NEZAVISNOSTI KOSOVA
21. Septembar 2022. godine
Danas
Važni susreti u Njujorku mogu biti uvod u objavu imena osam država čije odluke se čuvaju u fioci

Njujork, Beograd // Među osam država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, iako to još uvek nije javnosti predočeno ali se njihove odluke nalaze „u fioci“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogle biti biti pretežno male afričke države kao što su Kraljevina Esvantini, Gabon i Somalija, i pojedine države Latinske Amerike kao što je Antigva i Barbuda, koja je odluku od priznanju nezavisnosti Kosova već zvanično „zamrzla“, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Takođe, druge države koje su već zvanično „zamrzle“ odluke o priznanju nezavisnosti, mogle bi među onima koje su ih konačno i povukle - a to su Egipat, Peru i Dominikanska Republika.

Posebna diplomatska borba vodi se za stav Kostarike, koja je prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Uoči odlaska predsednika Srbije u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u domaćoj javnosti jedna od glavnih tema bili su odnosi Beograda i Prištine, a predsednik Vučić je na posebnoj sednici Narodne skupštine na tu temu rekao da će uskoro i osma država povući priznanje Kosova, te da sve njihove odluke za sada stoje „u fioci“ i da će se o tome govoriti kada bude potrebno.

Taj trenutak mogao bi stići upravo na sednici Generalne skupštine UN, ukoliko se na njoj potegne pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, kako je ranije pisao Danas na osnovu nezvaničnih saznanja iz diplomatskih izvora. O novom zahtevu Kosova za stolicom u UN nedavno je govorila i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Ipak, još je neizvesno da li će ova tema stići na dnevni red sednice na kojoj će fokus biti na pitanju rata u Ukrajini, ali prema tvrdnjama izvora Danasa, diplomatska misija Srbije u Njujorku iskoristiće i ovu priliku da jača odnose sa državama koje su ne priznaju Kosovo i nastavi sa lobiranjem u kampanji „otpriznavanja“.

Kako Danas saznaje nezvanično u Vladi Srbije, plan je da se imena ovih država „za sada“ drže u tajnosti.

Povodom predstojećih bilateralnih susreta u Njujorku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se možda sastati sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i njegovom zamenicom Viktorijom Nuland, da će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a naveo je i potvrđene sastanke sa predstavnicima afrićkih i južnoameričkih država.

„Trebalo bi da se sastanem sa Olafom Šolcom, zatim sa predstavnicima zemalja Centralne Amerike - Gvatemala, Nikaragva, Kostarika, a onda i sa predstavnicima afričkih zemalja - Esvantini, Mozambik, Niger, Gabon, kao i sa mnogim predstavnicima evropskih zemalja“, nabrojao je Vučić.

On je rekao da će se sastati i sa dvojicom ili trojicom predsednika južnoameričkih zemalja, predsednicima Somalije, Irana, kao i sa brojnim predstavnicima zemalja iz Azije.

Neke od pomenutih zemalja do sada nisu priznale nezavisnost Kosova - to su Gvatemala, Nikaragva, Mozambik i Iran, te se kao tema razgovora sa njima očekuje zahvalnost na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Sa nekima od preostalih zemalja u proteklom periodu već se intenzivnije radilo na jačanju bilateralnih odnosa, a interes Srbije za tako nešto moglo bi biti upravo njihovo povlačenje priznanja Kosova, smatra se u diplomatskim krugovima.

Antrfile:

Može li petorka EU priznati Kosovo

Potpuno je realna mogućnost da pet država Evropske unije koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova - Grčka, Španija, Kipar, Slovačka i Rumunija - promene svoj stav i pre roka koji je predviđen planom Šolca i Makrona u 13 tačaka, a najbliža priznanju je trenutno Grčka, tvrde diplomatski izvori Danasa. „Ako predlog bude prihvaćen, nezavisnost Kosova će prihvatiti pet preostalih zemalja EU, dok će Srbija imati značajnu finansijsku pomoć i biće priznata kao sila regiona“, prenosi albanski portal.

„Grčka je najbliža tome jer ona i trenutno tretira Kosovo u svemu kao nezavisnu državu i samo je pitanje trenutka kada će to i formalno učiniti. Do sada Grčka nije priznavala Kosovo zbog interesa te zemlje i regionalne dinamike odnosa, ali osnovni balkanski problem koji je Grčka imala - spor sa Severnom Makedonijom - je rešen. Oni nemaju drugih prepreka za pitanje nezavisnosti sem Kipra“, navode naši izvori. Ipak, oni dodaju da time što je Kipar članica EU, ovo pitanje se dosta razlikuje od kosovskog, te da vlasti u Grčkoj mogu da istaknu tu razliku ukoliko bi želeli da dobiju podršku za priznanje Kosova.

Osmani otputovala u Njujork, gde će prisustvovati prijemu koji organizuje Bajden

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je iz Londona za Njujork, gde će na marginama 77. zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija (UN) zajedno sa drugim svetskim liderima prisustvovati zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džozefa Bajdena.

„Tokom posete Njujorku, predsednica Osmani će, u okviru napora za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova, imati niz sastanaka sa šefovima delegacija zemalja učesnica zasedanja Generalne skupštine UN, visokim američkim zvaničnicima i rukovodiocima međunarodnih organizacija“, saopštio je njen kabinet.

Kosovska predsednica sastaće se i sa albanskom dijasporom u Americi, a na Univerzitetu Fordham održaće predavanje o reformama u pravosudnom sistemu, vladavini prava, razvoju demokratije i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.
Autor: ALEKSANDRA POPOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti