O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
ODE TOZA
7. April 2021. godine
Kurir
Kuma Merima: Rekao mi je „Ne želim ovako da umrem“ Predrag Živković Tozovac, koji je juče umro od korone, razgovarao je s pevačicom prošlog četvrtka i rekao da teško podnosi što je u bolnici In memoriam Predrag Živković Tozovac 1936-2021. Ekipa Kurira Predrag Živković Tozovac preminuo je juče u 85. godini od posledica komplikacija koje su nastupile zbog bolesti kovid 19. Jedan od najslavnijih pevača narodne muzike još pre mesec dana je hospitalizovan kada je ustanovljeno da ima koronu i u početku nije imao težu kliničku sliku. Njegova supruga Emilija, brojni prijatelji, kolege i poštovaoci nadali su se da će Tozovac i ovu bitku dobiti i da će njegov vedar duh pobediti opaki virus. I on se tome nadao, kaže njegova kuma Merima Njegomir za Kurir. S njom je poslednji put pričao telefonom pre nedelju dana, kad joj je rekao ne može da umre u bolnici gledajući u jednu tačku. - On je bio moj prijatelj, brat, kum, od detinjstva je brinuo o meni. Bio je najbolji od nas. Takav čovek. Vi ne znate kakav je on umetnik bio. Muzičar, kompozitor, kakve je pesme pisao... Slomljena sam. Zvao me je u četvrtak: „Ne mogu ovako da umrem. Ne mogu više da ležim u bolnici, mesec dana gledam u jednu tačku“, to mi je rekao. Mislila sam da će se izvući. U petak sam se čula sa Mimom, rekla mi je da ide nabolje. Verovali smo svi da će biti bolje, bez obzira na njegove godine. Idem sada da budem uz moju Mimu, moram da budem sa njom - rekla je pevačica kroz jecaje. Emilija Mima Živković nije bila u stanju da govori o smrti supruga. - Nemam snage više ni da pričam. Izgubila sam sa njim deo svog života. Ovo je trenutak kada stvarno ne mogu više... Molim vas recite da me ne zovu, jer nemam snage da pričam - poručila je ona za medije, dok se na naš poziv upućen njoj javila porodična prijateljica. - Mima ne može da priča, ona je u stanju teškog šoka. Tozovcu je otkazalo srce, bio je na lečenju na VMA. Lekari su nam rekli da nije izdržao, svi smo van sebe - kazala nam je ona. Tozovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Antrfile:

Velika ljubav

Oženio se pred koronu

l Legenda narodne muzike oženio se pre četiri meseca, u 84. godini, nakon 40 godina zajedničkog života sa svojom partnerkom Emilijom Mimom, a snimke proslave je na društvenim mrežama tada objavila njihova prijateljica.
Iako je u početku poricao, nakon što su fotografije sa slavlja procurile na društvene mreže, Tozovac je potvrdio da je sklopio brak. Priznao je da mu je žao što zbog situacije s pandemijom nije mogao da ima tradicionalnu srpsku svadbu, već se oženio u stanu. Sudeći po snimku koji je objavila njihova prijateljica, iako veoma mala, proslava je bila i te kako vesela, a prisutni su pevali čuveni hit „Svadba, svadba“.
- Veoma emotivno za mene, radovao sam se tome. Ali ova drugarica korona nije nikome prijatelj, ni nama. Zato samo to uradili najintimnije, u stanu. Došao je matičar zajedno sa kumovima, i to je to. Ljubav je u pitanju. Ne krijem to. Nema nikakvog materijalnog razloga zbog kog smo to učinili. Osećam se ispunjeno. Kada bih birao ponovo, sve bih isto izabrao. Za mene je ovo bio veoma lep potez - kazao je Predrag tada.
Tozovcu je ovo drugi brak, a prvi put se oženio kad mu je bilo 20 godina. Taj brak je brzo propao i sa bivšom ženom nije bio u kontaktu. Emilija, koja je od Živkovića mlađa dve decenije, sa pevačem je dugo živela u vanbračnoj zajednici.

Saša Popović o Tozovcu

Pesmama će nas nadživeti

l Saša Popović kaže da je odlaskom Predraga Živkovića Tozovca shvatio da je s njim otišlo i divno vreme u kojem nam je život činio lepšim.
- Kada sam čuo ovu tužnu vest, shvatio sam da nam nije otišao samo dragi Tozovac već je otišao i jedan veliki deo života svih nas. Otišlo je jedno divno vreme u kome nam je Toza svojim postojanjem i muzikom činio život lepšim - počeo je Popović.
- Voleo sam da radim i sarađujem s njim, obožavao sam ga kao čoveka, njegov duh i vedrinu. Tozovac je bio prvi voditelj u „Grand produkciji“, zajedno sa Draganom Katić i Cobijem vodio je emisiju „Zvezdano nebo“, koja je kasnije promenila ime u „Grand parada“. Pesme koje nam je ostavio nadživeće i sve nas, jer je reč o vanvremenskim hitovima, o muzici koja nikada neće prestati da se sluša. Saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima nama koji smo ga voleli i poštovali - rekao je Popović.

U životu mi fali dobra knjiga

l Ima li nešto što mi fali u životu? Nikada neću da budem sit čitanja dobre knjige. U stanju sam da je čitam i po 20, 30 i po 50 puta, kao i dobar film. Kad nemam šta da radim, ja slatko pogledam film ili dobru knjigu ponovo pročitam. Dok mogu da čitam, čitaću, dok čujem, slušaću muziku. Šta može čovek da radi u slobodno vreme? Od sporta, volim bicikl da vozim. Svaki dan po pola sata, sat. To mi je dobra rekreacija.

Uvek sam bio naivna Vodolija

l Sebi najviše zameram to što sam suviše naivan. Mi Vodolije smo, što je jako opasno, lakoverni, naivni. Volim ljude, uglavnom verujem svima, mene je lako prevariti. Nažalost sam u životu često bio, neću da kažem prevaren, izigran, ali razočaran. Mudrac kaže „veruj, ali proveravaj“. Vodolija veruje, ali ne proverava. Vodolija nikada neće biti zrela. Umire kakva se rodi. Mi smo definicija dece. Jedino zreo sam bio u vojsci. Bio sam odličan. Zabavljao sam, vežbao sa vojnicima... Bio sam i u Sarajevu i u Pljevljima, zabavljao sam vojsku i Pljevljake i Pljevljanke u Domu vojske.

Nikola Rokvić
nikolarokvic

4.452

Otišao je jedan od najvećih pevača, kompozitora i umetnika narodne muzike svih vremena! Imao sam čast da mnoga jutra uz divne pesme, razgovore i velike savete dočekam uz ovog velikana! Hvala za sve, čika Tozo, trag koji ste ostavili je neizbrisiv!
I ako je došlo proleće, čini mi se da jesenje lišće pada na sve strane u našem sokaku odlaskom ovakvih velikana! Saučešće porodici!


Reagovanja poznatih

Ana Bekuta

Nebeska kafana je sve punija

l Sve je punija nebeska kafana, a naše će kafane, samo zato što je Predrag Tozovac upravo otišao, prazne ostati zauvek. Ne želim da patetišem i naglašavam kakav je čovek bio, takve reči na kraju dobiju svi. Otišao je Tozovac i danas nije izašlo sunce. Neka ti je večna slava, a naše će sunce zauvek biti barem stepen hladnije, a ovaj okrutni svet barem hiljadu stepeni prazniji.

Snežana Đurišić
Šarmer, divan kolega i pevač
l Sa velikom tugom sam primila vest da nas je napustio naš Tozovac. Šarmer, boem, dobar čovek, a pre svega divan kolega i pevač. To je bio naš Toza, koji će, sigurna sam, kroz muziku i pesme koje je ostavio živeti večno. Večna mu slava.

Željko Joksimović
Otišao je naš najveći autor
l Otišao je naš najveći autor, izvođač tradicionalne muzike i moj veliki prijatelj Predrag Živković Tozovac. Hvala za sve, dragi Tozo. Počivaj u miru.

Miroslav Ilić
Tozovac je pomerio kriterijume
l On je za mene prvi i najbolji. Pomerio je kriterijume u ovom zanatu, pre svega mislim na smisao za humor, mangupluk i kao autor, izvođač, posle možeš da radiš kako hoćeš, ali on je bio prvi. Poslednji put smo se videli na snimanje novogodišnjeg programa.

Neda Ukraden
Ostavio je veliku zaostavštinu
l Privatno smo bili dobri, bezbroj puta je sa suprugom bio gost na mojoj slavi. Zaista mi je jako žao... Velika je njegova zaostavština i te pesme koje je ostavio nešto je što ga čini besmrtnim, a meni ga je žao kao čoveka.

Dragica Radosavljević
Cakana Srpska legenda
za kojom treba žaliti
l Znam ga otkako pevam. Skoro sam se čula sa Mimom, rekla mi je da se on bolje oseća. Rekla mi je da ćemo se čuti kad on izađe, da će mu preneti pozdrave od Neše i mene, da će mu reći da se drži. On je prava srpska legenda za kojom treba žaliti. Toliko pozitivno i dobro stvorenje, divan kolega.

Autor: NN
Arhiva vesti