O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
U 25 GRADOVA SVAKI DRUGI VAKCINISAN
10. Jun 2021. godine
Večernje Novosti
JOŠ NISMO BLIZU 50 ODSTO PELCOVANIH, ŠTO JE USLOV ZA DALJE POPUŠTANJE MERA J OŠ šest gradova i opština prešlo je prag od 50 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva. To su Medveđa, Zrenjanin, Svrljig, Zaječar, Šabac i Sombor, kojima je Ana Brnabić, predsednica Vlade, čestitala na tviter-nalogu, ali i premijerku zabrinjava činjenica da smo i dalje generalno ispod 50 odsto. Jedanaest dana pre 21. juna, na koji je oročena prva etapa do cilja da pobedimo koronu, koja podrazumeva obuhvat vakcinacijom veći od 50 odsto odraslog stanovništva, taj kriterijum sada ispunjava ukupno 25 gradova. Uz šest novih, koji su se pridružili spisku, odranije su tu Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Prijepolje, Šid, Priboj, Užice, Mali Zvornik, Kladovo, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Crna Trava, Pirot, Sremski Karlovci, Požarevac, Knjaževac, Irig. Više od 50 odsto vakcinisanih postavljeno je kao uslov za dalje popuštanje mera. Moramo bolje da bismo vratili život - napisala je Brnabićeva i predstavila kampanju "Vraćamo život". U Srbiji su do sada utrošene ukupno 4.844.882 doze vakcine protiv virusa korona. Bar jednu dozu primilo je 2.618.528 građana, a obe doze 2.226.354. Prema poslednjim podacima to je ukupno 43,87 vakcinisanih bar jednom dozom, a 37,86 sa obe. Juče je stiglo još 83.070 "Fajzerovih" vakcina, a za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za proširivanje upotrebe vakcine ovog proizvođača i na populaciju od 12 do 15 godina, potvrdio je juče Pavle Zelić iz ALIMS. Stručnjaci u Agenciji, ali i sa više univerziteta rigorozno proveravaju svaki dostavljeni dokaz za upotrebu ove vakcine na toj populaciji - rekao je Zelić. Mladi tog uzrasta biće vakcinisani uz saglasnost roditelja, odnosno staratelja. I "Sinofarm", čiju vakcinu je u Srbiji primio najveći broj imunizovanih, ispituje svoje cepivo za uzrast od tri do 17 godina, i očekuje se da se proširi indikaciono područje i te vakcine. Prema novom preseku, u Srbiji je koronom zaraženo još 198 osoba na 9.390 testiranih. Preminulo je osam pacijenata, a na respiratorima je 20 obolelih.

Antrfile:

SKORO HILJADU NEŽELJENIH REAKCIJA

OD početka vakcinacije registrovano je 989 neželjenih reakcija, što je 0,0002 odsto ukupnog broja pelcovanih. Pavle Zelić iz ALIMS kaže da je reč o uglavnom blagim reakcijama kao što su bol na mestu uboda, otok i povišena temperatura.
U devet slučajava potvrđena je veza vakcina i težih reakcija, koje su uglavnom bile alergijske, bez ikakvih posledica - kaže Zelić.
Autor: B. RADIVOJEVIĆ
Bilčik odgovorio Vučiću
17. Jun 2021. godine
Arhiva vesti